Despre amoruri parfumate și …cuantificare

1
938

Nu știu dacă realizați deja din titlu despre ce este vorba, am mai vorbit despre dragostea mea pentru parfumuri și mai ales pentru Alien, le-am dedicat sticluțelor colorate un întreg articol, aici.

LoveDebates vine cu o nouă temă de discuție săptămâna aceasta, „De câte ori poţi să iubeşti cu adevărat într-o viaţă?” Și pentru că săptămâna trecută am fentat cu grație termenul de înscriere și am început într-un ton jucăuș, potrivit mie, cred că ar fi cazul să continui tot în zona de frumusețe vs. dragoste, nu?

Astăzi voi compara iubirile cu parfumurile. Știți voi, flacoanele acelea de sticlă, unele dintre ele adevărate bijuterii, demne de afișat pe măsuța de toaletă, cu arome incitante, senzuale, jucăușe, mici stropi de magie care îți parfumează ziua.

Cred cu tărie că nu există un mod perfect de a iubi, nu există o rețetă universal valabilă și de-a lungul vieții te poți îndrăgosti de câte ori vrei/poți/îți permite firea.

Pe la 16 ani, când de-abia descoperi parfumurile și implicit dragostea, iubești parfumurile fresh, florale, fructate, arome cunoscute, nimic prea complicat. Aplici o dată parfumul și îți place, decizi că vrei să-l folosești zilnic. Asta până la următoarea dragoste, care te va cuceri cu noi arome, pe care nu le-ai descoperit încă. Explorezi, te bucuri de viață, nu ai nevoie de nimic complicat. Și treci prin câteva astfel de sticluțe colorate, dar niciuna nu devine semnătura ta. De fapt, oricum în 2-3 ore orice urmă de parfum a dispărut de pe pielea ta și nici nu te interesează atât de tare, mai sunt o mulțime de alte parfumuri noi de încercat.

Pe la 20 de ani deja descoperi parfumurile „de firmă”. Începi să strâmbi puțin nasul la arome prea simple, vrei ceva mai complicat, care să te reprezinte. Devii adult, personalitatea ta devine din ce în ce mai complexă, cauți combinații inedite, cauți ceva care să spună tuturor că ai crescut. Și ai și pretenția ca parfumul, o dată aplicat, să te însoțească de-a lungul zilei. Încă mai cauți parfumul acela care să devină semnătura ta pentru tot restul vieții. Începi să îți formezi clar preferințele, poate chiar ai noroc să-l găsești pe cel care va fi preferatul tău de-a lungul vieții.

Pe la vreo 25-30 de ani deja ți-ai stabilit bine aromele și știi foarte bine ce aștepți de la un parfum. Ai bine stabilite componentele, ai invățat ce e cu notele de vârf, de mijloc și de bază, nu-ți mai alegi parfumul în funcție de primele arome care se dezvoltă. Aștepți ca întreaga experiență olfactivă să se desfășoare în fața ta și alegi mult mai înțelept. Poți să-ți dai seama citind doar o descriere dacă ți se potrivește sau nu parfumul, dacă vrei să-l încerci. Poate chiar te întorci la un parfum anterior, descoperindu-i pe de-a-întregul farmecele.

Iar când l-ai găsit pe acela care este fix ca tine, dar în arome, vei cumpăra sticluță după sticluță, chiar și când mai ai încă jumătate din ultima sticluță desfăcută. Nu poți să-ți imaginezi viața fără acel parfum, nu vei renunța la el. Mici rătăciri olfactive se pot succeda, dar te vei întoarce întotdeauna la acela, vei regreta că l-ai părăsit, niciun alt parfum nu ți se potrivește mai bine.

Dar fiecare sticluță de parfum care se etalează pe măsuța de toaletă, de la 16 ani și până la adânci bătrâneți este o dragoste adevărată. Ți s-a potrivit atunci, i-ai acordat toată atenția pe care i-o puteai acorda la momentul respectiv, a făcut parte din tine.

Le fel e și cu dragostea. Modul tău de a iubi se maturizează de-a lungul vieții. Iubești proaspăt, exuberant, la 16 ani, la 20 vrei ceva mai mult, începi să iubești și cu mintea, nu numai cu inima, iar de la 25 deja știi prea bine ce cauți și nu mai pici în capcanele dragostei așa de ușor.

De câte ori iubești? De câte ori e necesar, până găsești rețeta potrivită pentru tine. Nu există limită, dragostea nu are granițe, nu poate fi cuantificată. Nu poți să măsori picăturile din ocean, iar când ești prins într-un vârtej ar fi ultima ta grijă să le numeri.

Da, de această dată nu am ratat perioada de înscriere și particip și eu la concursul LoveDebates organizat de Danone Cremosso.

Voi credeți că există limită când vine vorba de dragoste? Există doar un singur tip de dragoste adevărată?

1 COMENTARIU

  1. mi-a mers la suflet articolul tau si m-am identificat complet cu el, atat in privinta parfumurilor, cat si a iubirilor 🙂

    eu cred ca dragostea poate imbraca multe forme si poate renaste de multe ori, sub alte forme… desigur, cand tragi linie si le compari, vezi ca unele iubiri au fost doar jocuri febrile ale tineretii, si doar una este iubire adevarata, completa si matura 🙂

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.