Cei Șapte Magnifici [movie night]

0
1179

În regia lui Antoine Fuqua, Cei Șapte Magnifici este un western din aproape toate punctele de vedere. Ma bucură faptul că Antoine Fuqua, ca și alți regizori faimoși, alege să lucreze cu aceiași actori în roluri diferite. În film îi avem pe Denzel Washington împreună cu Ethan Hawke, cuplu care a lucrat împreună cu Fuqua în Training Day. În lista de filme a regizorului mai remarcăm filme precum Southpaw, Olympus Has Fallen și Shooter.

denzel-washington-chisolm

Am intrat în sala de cinema cu o urmă de ezitare în suflet știind clar că urmează să văd un reboot al unui film care la rândul său este un remake după un mare film japonez. 7 Samurai scris și regizat de Akira Kurosawa. Recunosc că nu am văzut 7 Samurai și nici măcar Cei 7 Magnifici din 1960. Știu însă povestea și știu personajele. Filmul din 2016 nu dezamăgește deloc. Am spus la început că este un western din aproape toate punctele de vedere. La ce mă refer: acțiunea curge pe repede înainte, câteodată poate prea repede, nelăsând momente de respiro precum în westernurile clasice. Personal îmi doream un pic mai multă tensiune în dueluri.  Personajele nu se dezvoltă pe cât îmi doream. Acest ultim aspect îl înteleg, deoarece e greu să clădești șapte povești în doar 132 de minute. 7 Samurai are mai bine de 3 ore, în comparație.

All that is necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing!

Povestea este pe cât de simplă pe atât de clasică. Este veşnica poveste Good vs Evil. Filmul este împărţit în 3 acte: Începutul filmului ne prezintă orăşelul Rose Creek aflat sub asediul lui Bartholomew Bogue. Un om care nu se înapoi de la nimic ca să îşi atingă scopul de a controla valea unde se află o mină de aur. Fermierii terorizaţi fac apel la vânătorul de recompense Chisolm jucat de Denzel Washington îi ajute în lupta lor. Acesta din urmă adună un grup format dintr-un parior foarte rapid cu pistoalele, jucat de Chris Pratt, un fost sergent în armată pe nume Goodnight Robicheaux şi amicul său care este foarte îndemânatic cu armele albe pe numele sau „Billy Rocks”, un criminal căutat de lege de origine mexicană numit Vasquez, un vânător jucat exemplar de Vincent D’Onofrio şi un indian nativ pe nume Red Harvest. O dată stabilită gaşcă noastră, filmul trece în actul doi şi anume conflictul.

the-magnificent-seven

Conflictul nu dezamăgește deloc. Cadre largi și unghiuri atent alese fac scenele de luptă foarte intense. Bănuiesc că într-un sens creșterea personajelor se face la comun cu fermierii din Rose Creek. Aceștia sunt învățați să tragă cu pușca, să foloseasca cuțite și topoare și cum să se folosească de ambuscade pentru a face față valului mare de inamici. Există spre finalul actului doi o scenă care mi-a tăiat într-adevar răsuflarea. Personajul negativ pe nume Bogue, jucat în acest film de Peter Sarsgaard – care apropos este foarte bine ales și filmat, nu ai cum să nu îl urăști –  ia cu asalt orășelul împreună cu circa 200 de mercenari călare. Un cadru larg îți dă de înțeles ce urmează să se întâmple.

Filmul a primit ratingul de PG 13, ceea ce este ciudat datorită violenței – care este într-adevăr mascată cu grijă astfel încât să nu vedem sânge. Mă așteptam la un rating de genul R, care cred că ar fi furnizat un aer mai serios filmului. La Hollywood însă „money talks”, iar cu un buget de peste 90 de milioane de dolari riscurile ca părinții să nu își aducă copiii la film erau destul de mari.

Widow: He made them murder my husband, he will take everything we have.
Sam Chisolm: So you seek revenge?
Widow: I seek righteousness. But I’ll take revenge.

chris-pratt-faraday

Deznodământul leagă povestea și o închide într-un mod pur western, dar care nu este tocmai Hollywood-ian. Binele câștigă, însă orice victorie costă. Iar costurile în acest caz sunt considerabile.

Filmult mi-a placut cu mici excepții, enumerate mai sus; cu iz de comedie pe ici și colo, mai puțină dramă față de ce așteptam și mult popcorn. Este un film care nu se ia prea în serios în ciuda faptului că încearcă. Cei Șapte Magnifici rulează în cinematografe de astăzi, 23 septembrie, și este distribuit de Forum Film România.

Nota personală : 8/10

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.