Anemia – inamicul din umbră al creșterii sănătoase

0
1528

Din ce în ce mai multe persoane au un stil de viață haotic, cu un ritm somn-veghe deranjat, regim alimentar deficitar și odihna insuficientă. Din păcate, regimul dezechilibrat se răsfrânge și asupra celor mici, fapt demonstrat de noile studii care arata o deficiență de fier, în special în mediul rural.
Conform studiilor recente, 14.5 % din copii cu vârsta de șase ani suferă de anemie feriprivă. În mediul rural procentajul este ceva mai crescut, unde 18% au aceasta deficiență. Cauza este regăsită direct în alimentație. În meniul săpămânal cel mai des se regăsesc pâinea albă, pastele și cartofi. 60% nu au avut niciodata aport de pâine integrală, deși specialiștii recomandă ca mai mult de jumătate din făinoase să fie consumate sub formă integrală. În meniu se mai găsesc alimente precum ouă (55% dintre școlari) și carne de pasăre în special(80%). Peștele este consumat foarte rar.
Fructele sunt incluse frecvent în alimentația copiilor, 56% dintre ei consumând în fiecare zi cel puțin un fruct. Cu legumele situația e mult mai diferită. De multe ori leguminoasele sunt neglijate (doar 12% dintre școlari mănâncă leguminoase de două sau trei ori pe săptămână), iar 30% dintre copii consuma rar sa nu au mâncat niciodată legume cu frunze verzi. Organele nu sunt nici ele pe lista preferințelor. Un procentaj de 40% de copii nu au consumat niciodată acest tip de aliment.

Informații mai detaliate în infograficul de mai jos.

infografic_obiceiurile-alimentare-ale-copiilor-din-romania

Fierul este un compus foarte important pentru organism, mai ales în cursul dezvoltării. Printre rolurile cele mai importante ale acestui mineral se află producerea de energie, menținerea tonusului muscular și funcționarea organismului conform parametrilor. De multe ori alimentele cele mai bogate în fier sunt neglijate, astfel încât nu e surprinzător procentajul de școlari cu anemie feriprivă.

“Fierul are un rol esențial în sinteza hemoglobinei, o proteină prezentă în eritrocite (globule roșii), implicată în transportul oxigenului în organism, de la plămâni la țesuturile și organele din corp. În cazul în care cel mic are un aport insuficient de fier, raportat la nevoile zilnice, crește riscul apariției anemiei feriprive, o carență care are consecințe grave asupra dezvoltării cognitive și fizice a copilului.
Elemente clinice precum paloarea cutaneomucoasă, oboseala inexplicabilă, apetitul capricios, iritabilitatea, pervertirea gustului (de exemplu, mănâncă pământ), apariția îmbolnăvirilor frecvente, însoțite de febră, sunt adesea regăsite la copiii cu anemie feriprivă.
Cel mai bine, deficitul de fier poate fi prevenit printr-o alimentație echilibrată, care să furnizeze necesarul zilnic de fier. De aceea, este important ca micuții să beneficieze de o alimentație cât mai variată și adaptată nevoilor nutriționale din perioada de creștere, care să le asigure premisele unei dezvoltări sănătoase ”, – Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

Nestle România a lansat în 2014 campania „ Împreună creștem copii puternici”, cu scopul educării părinților în domeniul nutriției. De asemenea, au lansat o gamă de produse pentru combaterea deficienței de fier, pe placul celor mici: batoane de cereale Nesquik, cacao instant Nesquik Opti-Start (oferă 17% per porție din necesarul zilnic de fier).

vizual-eveniment-nestle-romania

”Rezultatele curente ne arată că este nevoie să continuăm campania educațională, începută în urmă cu doi ani, și să venim în sprijinul părinților din România atât prin oferirea de recomandări nutriționale, cât și prin produse cu adaos de fier. Împreună creștem copii puternici”, declară Eduard Gongonie, Director de Marketing și Comunicare, Nestlé România

Ne-am învățat să avem mai multă grijă de cei mici și sistemul educațional obligă la analize frecvente. Însă anemia afectează și adulții. Cert este că nu strică niciodată să învățăm sau să ne readucem aminte că o dietă echilibrată poate face minuni pentru noi la absolut orice vârstă.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.