Microscopul dentar. Experiența mea

10
2559

Vă anunțam că atunci când am început „reparațiile” generale pentru dantură am optat pentru tratamente sub microscop. Sunt sigură că mulți încă nu știu că există această posibilitate și în același timp s-ar putea să aibă o imagine puțin distorsionată asupra procedurii.

Așa că vreau să vă explic în ce constă mai exact o astfel de sesiune la stomatolog. Că nu intră nimeni cu un microscop ca acelea din laboratoarele de științele naturii în gura voastră și că nici nu înseamnă disconfort, ba din contră.

În primul rând, trebuie să laud scaunele pentru pacienți de la LLL Dental. Nu de multe ori mai aveam puțin și adormeam, pentru că sunt comode nu numai prin materiale, dar și prin poziție. În loc de o poziție în semi-șezut, scaunele stau într-o poziție aproape orizontală, în care mușchii se pot relaxa complet și astfel întreaga sesiune devine cumva prietenoasă.

Microscopul dentar este un aparat cu mult mai mare față de unul dintr-un laborator, amplasat pe un braț mecanic. Acesta vine deasupra pacientului și stă la o distanță comodă față de gură. Știu că la un moment dat ajunsesem să știu unde este plasat fiecare șurub la vedere din microscopul Leica, pentru că fiind vorba de tratamente de detaliu și stând ceva vreme cu el în față, l-am putut analiza în amănunt, deci la o distanță care permite focusarea privirii.

Lentilele microscopului dentar sunt suficient de puternice pentru a asigura medicului o vedere cât mai în detaliu, însă în același timp păstrează distanța de confort față de gura celui aflat pe scaun. Așadar, zero disconfort legat de poziție și utilizarea fizică a microscopului. Brațul metalic ține bine ancorat microscopul, nu există nici posibilitatea ca aceasta să vină din greșeală spre pacient.

Microscop dentar LLL Dental

Avantajele pe care tratamentele sub microscop le au sunt multe. În primul rând, permite o vedere mult-mult mai în detaliu (mărire între 2,4X ș 19X) a morfologiei radiculare. Asta înseamnă că acolo unde există canale atipice, probleme cu fisuri ce altfel nu s-ar putea observa și chiar ace rupte și particule care obturează canalele, acestea pot fi observate și problemele rezolvate. Mă felicit încă o dată că am spus da microscopului, pentru că mare parte dintre rădăcinile dinților mei sunt atipice, îndreptate în diferite părți și altfel nu s-ar fi putut observa atât de bine problemele exacte.

Obturațiile de canal (despre care v-am vorbit AICI), se  efectuează cu o precizie crescută. Se pot observa micro-fisurile sau eventualele fracturi și astfel se poate acționa asupra lor. Vorbim de detalii care în timp fac diferența, de acele probleme care identificate în stadiu incipient, nu ajung să fie mai mari.

Microscopul dentar permite salvarea dinților care altfel ar trebui extrași. Carile foarte mari pot fi tratate cu foarte mare precizie și astfel salvată o mai mare parte din țesutul dur. În cazul cariilor tratate în mod obișnuit se  poate ajunge să se îndepărteze o mai mare parte din țesutul dur, care ar putea sau nu fi afectat de carie. Alte mijloace de mărire optică nu pot arăta la fel de bine ca microscopul până unde se întinde exact țesutul afectat, astfel că diagnosticul și tratamentul sunt foarte precise.

Microscop dentar Leica LLL Dental

Obturațiile de canal efectuate sub microscop permit sigilarea completă a canalelor și astfel sunt evitate retratamentele.

Despre confort v-am spus, este total. Despre eficiență v-aș putea spune și mai multe. A fost nevoie de o intervenție în cazul unui molar deja cu nervul extras, deci obturat. În cazul meu, rădăcinile fiind atipice, lungi și cumva răsucite, obturația nu a fost făcută corect la primul medic. Rămăsese o bucățică din rădăcină neacoperită, iar faptul că intrase aer acolo a însemnat începutul unei infecții. Pe lângă faptul că mi s-a arătat exact unde era problema și pe radiografii, pot spune că simțeam de mult timp că este ceva în neregulă. Deși nervul era extras, aveam dureri exact la rădăcină, ceea ce ar fi trebuit să fie imposibil.

Cu ajutorul microscopului s-a refăcut obturația, am scăpat și de durere, nu numai de infecția incipientă, iar toți dinții care au fost tratați astfel nu mi-au cauzat nicio problemă post-tratament. După atâtea luni de zile în care am terminat cu obturațiile, sunt convinsă că lucrurile au fost făcute ca la carte și că și dinții mei atipici și-au găsit clinica dentară potrivită.

Dezavantaje? Doar prețul. Tratamentele sub microscop sunt costisitoare, nu există ceva care să „îndulcească” acest aspect. În schimb, este vorba de o investiție. Prețul unui tratament sub microscop este cam de 2 – 2,5 ori mai mare față de  un tratament prin condensare, însă posibilitatea de retratare în cazuri specifice scade considerabil. O ședință sub microscop este mai eficientă și din punct de vedere al timpului petrecut de pacient în tratament. Iar aici eu iau în calcul și confortul psihic. Chiar dacă plătesc mai mult din start, știu că doar în cazuri excepționale voi avea nevoie de aceeași intervenție pe același dinte, iar această posibilă intervenție sigur ține mai mult de morfologia atipică a dinților mei. În plus, nu toți dinții au nevoie de astfel de tratamente. Dacă vi se recomandă însă microscopul, înseamnă că respectivul dinte are nevoie de atenție sporită și că poate fi astfel mult mai bine tratat.

Medicul care s-a ocupat de dinții mei este doamna doctor Lemnrău și am numai și numai cuvinte de laudă la adresa dânsei. Este cel mai atent medic dentist pe scaunul căruia am stat vreodată, atentă la absolut fiecare grimasă, vrând să se asigure că nu există nici măcar minimul de disconfort pentru pacient.

Ce vreau să mai menționez este faptul că LLL Dental oferă facilități de plată și în  fiecare lună există oferte speciale. Pe lângă reduceri de preț, există și zile în care anumite servicii sunt oferite gratuit, trebuie doar să veridicați lunar pagina cu oferte.

Orice întrebări aveți despre tratamentele sub microscop dentar, legate de confort și experiență în sine și considerați că există aspecte ce mie mi-au scăpat, vă aștept comentariile.

În ultimele luni echipa mea preferată de medici s-a ocupat de sănătatea zâmbetului meu. Astăzi trecem la partea estetică, pentru că toate rujurile mele roșii se vor purtate cu un zâmbet cât mai larg!

10 COMENTARII

 1. Clinica ta e de top draga J. ..putine cabinete isi permit microscoape de genul asta. La noi este un microscop atasat tip ochelari, care deasemeni mareste mult si ajuta sa vezi absolut toate detaliile ,,il folosim mai ales la depulparea dintilor, la obturatiile pe canal, la dintii cu canale atipice ( ca ai tai) etc etc.Eficacitatea nici nu poate fi pusa sub semnul intrebarii. E logic ,,,vazand in detaliu..reusesti sa faci tratamentul cu randament maxim.Felicitari pentru alegerea ta ..si pentru articol.:)

  • LLL Dental este o clinică excelentă, cu prețuri excelente 🙂 Medicii sunt într-adevăr de top, nu am suficiente cuvinte să îi laud.
   Tipul de microscop de care vorbești tu l-am văzut astăzi în acțiune. Am început procedurile de montare a coronițelor pe dinții care au obturații de canal 🙂 Mi-a fost cel mai frică de pilire, dar am trecut cu bine peste asta 🙂
   În ianuarie sunt programați dinții din față, de-abia aștept! Zâmbet mai sănătos deja am, acum am trecut în partea de estetică.

   • am inteles ca ti se pun fatete de ceramica la cei din fata…poate pui poze sa vad si eu …sa vad daca recunosc unde sunt pusi :))) . eu am asa un motto” daca eu nu sesizez ca e vorba de o lucrare protetica ..la modul ca imita perfect dintii naturali…si nu-mi dau eu seama..””..inseamna ca ai gasit stomatologul perfect:). Pentru ca iti dai seama ca daca eu nu realizez ca sunt fatete …alti ochi (neexperimentati )nici atat nu vor vedea diferenta. uuufff.sper ca ai inteles ce vreau sa zic..Mai pe scurt: vad poza cu dintii tai…si zic ..da unde-i lucrarea protetica ???? PS. am uitat sa te mai intreb ceva..la pilire(slefuire) ti-a mai facut ceva anestezie sau nu ??

    • Nu fațete, îi îmbrac complet 🙂 Astăzi soră-mea nu a văzut dinții temporari până nu i-am arătat care sunt :)) Și sunt doi molari și un premolar de jos.
     Voi pune poze, da. Am poze făcute în cabinet la început, cu dinții de o să-mi crape obrazul de rușine să vi-i arăt, dar asta e. Acum, cu dinții „reparați” și apoi pozele de final.
     Nu a fost nevoie deloc de anestezie. La un moment dat mă jena gingia, dar nu am vrut eu anestezic, pentru că știam că e o durere temporară. Și cu Gengigel după s-a dus și ultima urmă de disconfort în vreo jumătate de oră, acum nici nu se vede gingia că a fost inflamată.

    • daca nu o sa fie fatete..or sa fie ceva mai mult slefuiti…probabil asa a hotarat doctorul .imi place curajul tau nebun…de a ne arata dintii tai „cei rusinosi ” :)))))))) . abia astept sa vad rezultatul. am sa caut fiecare imperfectiune ) ca de obicei ) :)))))). nici noi nu mai facem anestezie la slefuire, dintele este deja fara nerv ( depulpat), nu mai are ce sa doara, exista doar o jena la gingie,..care trece cu Gengigel ( si noi il folosim). As vrea totusi sa-mi spui de ce a optat doctorul sa ti-i imbrace complet..probabil nu s-au pretat pentru fatete??? si ce fel de coroane de ceramica foloseste ( pe suport de zirconiu ??)

    • Dinții mei s-ar fi tocat doar cu fațete. Am smalțul foarte afectat, cu micro-fisuri și dintele natural are o rezistență foarte scăzută. Fațetarea ar fi fost doar estetică, nu ar fi îmbunătățit structura dinților mei. Am optat pentru metalo-ceramică, nu zirconiu, pentru că nu mi-a permis bugetul 🙂 Am preferat tratamentele cu microscopul în schimb. La LLL Dental se folosește și suportul de zirconiu în locul celor ceramice, da. Mi s-au recomandat acelea pentru rezistență în locul celor metalice, dar aici m-am uitat și la preț.

    • da..a fost alegerea perfecta pentru tine. chiar nu-mi fac probleme ca ar opta pentu ceva gresit stomatologii de acolo.desigur ca in cazul tau e cel mai corect tratament si cea mai buna alegere a lucrarii protetice. abia astept sa te vad cu zambetul pana la urechi..:))) Ha :))) 😀

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.