Fațetarea dinților. Când, cum, de ce

12
5155

După ce v-am vorbit despre faptul că am trecut prin pilirea dinților și îmbrăcarea lor, am primit întrebări legate de fațetare. Și cred că într-adevăr este un subiect de interes, așa că haideți vă vedem exact ce înseamnă fațetarea dinților, cum se face și ce presupune.

Fațetele dentare sunt mici adaosuri din porțelan sau ceramică, ce se aplică pe suprafața dinților. În sine, corectează estetic dinții și oferă un zâmbet mult mai frumos, fără să existe diferențe c are să denote existența unui artificiu. Fațetele dentare arată în general foarte natural și au chiar transparența dinților noștri.

Sunt foarte subțiri, sub un milimetru, și se aplică pe fața frontală a dinților, fiind lipite prin cimentare de dintele natural. Transformarea este imediată, vizibilă, și foarte puțin invazivă, fiind metoda preferată pentru corecturile de ordin estetic ale dinților care devin vizibili la zâmbet.

Când se poate opta pentru fațetarea dinților

1. Atunci când există strungărețe deranjante. Fațetele umplu spațiul dintre dinți și astfel aspectul este unul corectat.
2. Când dinții sunt ciobiți sau fisurați, chiar fracturați.
3. În cazul dinților strâmbi, fie că au devenit așa în timp sau au crescut astfel. Chiar și în cazul dinților care sunt poziționați incorect pe arcade.
4. Dinții care suferă de modificări de culoare din varii motive.

Ce înseamnă din punct de vedere al procedurii aplicarea fațetelor dentare.

În primul rând, o vizită în cabinetul dentar, pentru o consultație. Trebuie verificat faptul că dinții naturali se pretează la fațetare, că nu există probleme care trebuie tratate anterior. Medicul stomatolog este cel care face recomandările, întotdeauna. Estetica nu este totul, sănătatea zâmbetului este la fel de importantă.

Urmează amprentarea (preluarea mulajului de pe dinții care urmează a fi fațetați) și pregătirea lor. Prin pregătire, se înțelege îndepărtarea unui strat de 0,5-0,7 mm de smalț. Fațetele dentare nu pot fi aplicate direct pe dintele natural, ar crea probleme de estetică oricât de subțiri sunt. Astfel, dinții trebuie pregătiți în prealabil, printr-o îndepărtare foarte ușoară a smalțului. De reținut: grosimea stratului de smalț natural este foarte importantă. Fațele dentare se pot aplica doar peste smalț, astfel încât dacă acesta nu are o grosime satisfăcătoare, nu se poate opta pentru fațetarea dinților.

După îndepărtarea stratului de smalț se poate opta pentru fațete temporare până când sunt gata fațetele permanente. Durează până la 2 săptămâni ca fațetele permanente să fie pregătite, conform mulajelor care au fost preluate la început.
Atașarea fațetelor dentare pe dintele natural se face printr-un ciment dentar special. În prealabil, pentru o mai bună adeziune, se folosește un acid pentru a crea o suprafață mai bună de contact pentru adeziv.

Fatete dentare - aspect si aplicare

În ce cazuri se refuză fațetarea dinților:

1. Dinți care suferă de boala parodontală sau dinți care au nevoie de tratamente. Aceste probleme trebuie tratate înainte de fațetare.
2. Dacă dinții sunt prea plombați și au o structură osoasă prea slabă. Fațetele dentare nu întăresc structura dinților, sunt doar un artificiu estetic. În aceste cazuri se recomandă mai degrabă îmbrăcarea lor prin aplicarea unei coroane dentare.
3. Dacă dinții sunt poziționați greșit în mod foarte grav. În acest caz se recomandă în prealabil tratamentele ortodontice.
4. Dacă nu există o cantitate suficientă de smalț pe dinte. După cum spuneam și mai sus, nu se îndepărtează tot smalțul natural înainte de aplicarea fațetelor, așa că dacă grosimea stratului de smalț este prea subțire, nu se pretează fațetarea dentară.
5. Persoanelor care suferă de bruxism (scâșnit din dinți). Fațetele dentare sunt totuși subțiri și în astfel de cazuri există riscuri crescute ca acestea să se spargă și să se ciobească.

Care sunt până la urmă avantajele fațetelor dentare 

Sunt minim invazive, față de coroanele dentare, spre exemplu. Pot corecta defecte minore, îmbunătățesc în mod clar forma și culoarea dinților, creând aspectul estetic dorit. Vedem tot timpul vedete cu zâmbet perfect și secretul lor de cele mai multe ori este această fațetare.

Este costisitoare? Poate fi, în funcție de materialul din care sunt confecționate fațetele. Ceramica presată este superioară ca aspect și ca rezistență fațetelor din compozit fotopolimerizabil, însă costurile ceramicii sunt de 4 ori mai mari. La LLL Dental se poate opta pentru oricare dintre cele două tipuri de fațete, prețurile AICI.

Încă un aspect de reținut. Fațetarea se face întotdeauna pe dinți sănătoși sau care au fost deja tratați de toate problemele specifice. Se recomandă în prealabil detartrajul și eventual albirea, pentru ca nuanța aleasă pentru fațete să corespundă cât mai bine dinților naturali.

Sper că vă sunt de folos informațiile din acest articol și nu uitați! Zâmbetul sănătos și frumos începe întotdeauna în cabinetul dentar.

12 COMENTARII

  1. Thumbs up 🙂 M-am lamurit in mare masura! O intrebare : cum poate corecta o fateta un dinte stramb? Si am intrat pe linkul cu preturile, dar nu sunt din Bucuresti… Dar preturile cam tot pe acolo sunt (bineinteles excluzand Lumineers). Thanks :))

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.