Diferențe între fațetele și coroanele dentare

1
8202

Am vorbit pe rând despre fațetele dentare și coroanele dentare, însă ce vreau de data aceasta să evidențiez sunt diferențele dintre ele. Din ce am observat eu se creează o confuzie între cele două variante și întrucâtva sunt considerate a fi identice. Ei bine nu este așa, și iată care sunt principalele diferențe.

1. Fațetele dentare corectează probleme minore și medii ale dinților, de formă, de poziționare și estetice, pe când coroanele dentare corectează inclusiv structura și rezistența, nu numai aspectul estetic.

2. Fațetele dentare sunt minim invazive, necesitând îndepărtarea unui strat foarte subțire, de până într-un milimetru de smalț, pe când coroanele dentare necesită pilirea dintelui, pentru a face loc structurii de susținere a coroanei ceramice. Aceasta este o diferență majoră.

3. Coroanele dentare se recomandă întotdeauna în cazul dinților devitalizați și care au riscuri de fracturare, fisurare, măcinare, având rol de protecție, fațetele dentare se aplică pe dinți sănătoși cu mici fisuri și fracturi și corectează aceste probleme.

4. Fațetele dentare nu sunt sub nicio formă recomandate persoanelor care suferă de bruxism (scrâșnirea dinților), însă coroanele dentare rezistă fără probleme presiunii continue și sporite.

5. În ceea ce privește continuarea aplicării lor, nu există nicio diferență. Un dinte care a fost fațetat sau unul care a fost îmbrăcat va avea nevoie permanent de fațetă sau coroană, nu există posibilitatea înlăturării fără un impact la nivel estetic.

6. Și fațetele dentare și coroanele au o perioadă medie de viață. În cazul fațetelor dentare, dacă sunt bine îngrijite, durează între 10 și 15 ani, coroanele dentare pot rezista chiar și până la 20 de ani, desigur și în funcție de igiena orală și tipul de suport utilizat. Însă perioada medie de rezistență a unei coroane ceramice este în general de 10 ani.

7. Fațetele dentare înseamnă o schimbare minoră la nivelul dintelui, pe când o coroană dentară înseamnă una majoră, care poate corecta nu numai aspectul estetic (decolorarea sau pătarea), însă și plasarea și forma incorectă a dintelui.

Sper ca atunci când vă aflați într-o clinică dentară și vi se recomandă oricare dintre variante veți ști mai bine ce prespune fiecare și care sunt diferențele. În cazul meu fațetarea nu a fost posibilă nici măcar în cazul dinților frontali din cauza structurii deficitare a dinților naturali și a cariilor formate în timp. În cazul meu îmbrăcarea, deci opțiunea coroanelor dentare, a fost cea mai bună soluție, una care să asigure și rezistența danturii în timp, eliminând astfel riscrurile de ciobire și fracturare, pe care oricum dinții mei naturali le prezintă.

În cadrul primelor mele consultații la LLL Dental mi s-au prezentat toate opțiunile, explicându-mi-se amănunțit care sunt diferențele și ce va însemna asta pe termen lung pentru aspectul și sănătatea dinților mei. Tocmai prin abundența de informații, explicate cât să pot înțelege ușor și astfel să pot lua o decizie bine informată mi-au câștigat încrederea și nici până în prezent nu cred că aș putea recomanda o echipă mai bună de medici, tehnicieni și asistenți stomatologi.

1 COMENTARIU

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.