Cum te speli corect pe dinți. Tehnica Bass

37
7090

Oricât ar crede cineva că îngrijirea dinților începe acasă, de fapt începe în cabinetul stomatologic. Și m-am convins de asta după o lungă discuție cu doamna Adriana Mocanu, igienist dentar la clinica LLL Dental.

Am asaltat-o pe doamna Mocanu cu o mulțime de întrebări, de la cum se face exact periajul la cum se folosește ața dentară, apa de gură și orice mi-a mai trecut prin cap legat de sănătatea și igiena bucală și despre periajul corect vorbim astăzi.

Știu că pentru mulți ideea de a învăța să te speli corect pe dinți poate părea cel puțin stranie, dar rămâneți alături și citiți, s-ar putea să descoperiți că sunt lucruri pe care nu le faceți tocmai așa cum ar trebui.

De exemplu, periuța de dinți nu trebuie să fie nici tare (hard), nici din păr natural. Cu cât perii sunt mai tari, cu atât riscul de a leza gingia și smalțul crește, așa că variantele medium sau soft sunt cele mai bune. Periuțele medium sunt recomandate pentru cei care nu au probleme cu dantura, iar cele soft pentru pacienții care au probleme parodontale și trebuie să-și protejeze gingiile.

Cât despre periuțele din păr natural, ele nu sunt recomandate în absolut nicio situație. Firele de păr natural sunt niște cilindri goi, care proliferează înmulțirea bacteriilor, reprezentând astfel un risc pentru sănătate. Deci periuțele de pe vremea bunicii chiar nu trebuie readuse în igiena dentară modernă.

Și forma periuței este importantă și ar trebui aleasă în funcție de morfologia feței și a dinților. Iar aici doar un specialist, în cabinet, vă poate îndruma. Mie de exemplu mi s-au recomandat cele mai mici periuțe, ca alternativă fiind cele pentru copii, din cauză că am gura mică, pur și simplu.

Se recomandă folosirea a două periuțe de dinți concomitent, una dimineața și una seara. De ce? Pentru că între periaje nu este suficient timp pentru ca perii să fie perfect uscați. Și este important ca periuța de dinți să fie uscată, nu umedă sau udă. Dacă primul lucru atunci când vă spălați pe dinți este să introduceți periuța sub jet de apă, eliminați obiceiul ăsta. O periuță activă este o periuță uscată, iar saliva este suficientă pentru a umezi pasta de dinți și a o face să spumeze.

Trecem la periaj. Un periaj corect al dinților durează între 3 și 5 minute cu o periuță manuală, până în 3 minute cu o periuță electrică.

Tehnica de periaj ar trebui învățată tot în cabinetul dentar, pentru că fiecare pacient ar putea avea probleme specifice, ce implică tehnici diferite. Însă cea mai utilizată tehnică este tehnica periajului vertical (tehnica Bass) și aceasta poate fi utilizată de către oricine.

Se începe de la gingie spre vârful dinților, cu periuța așezată în unghi de 45 de grade, vertical. Periajul se face cu gura deschisă și se recomandă începerea dintr-o parte a arcadei, cu grupuri de 2-3 dinți, și continuarea spre celălalt capăt. Se trece periuța ușor, fără a apăsa foarte tare, peste gingie spre vârful dinților de 4-5 ori, apoi se mută mișcarea cu un dinte. Astfel fiecare dinte va fi periat de mai multe ori, intrând în mai multe grupe de dinți.

Desigur, dinții de sus se periază cu mișcări în jos, dinții de jos se periază cu mișcări în sus. Măselele, pentru că au fețe late sus,  se periază  și circular. Așezați periuța paralel peste măsele (pe partea folosită la mestecare, ca să fiu mai clară) și cu mișcări ușoare, circulare, masați. Nu uitați nici capetele arcadei dentare, acolo unde se termină dinții, și zona aceea trebuie curățată.

Periaj dentar tehnica Bass

De asemenea dinții se curăță și pe interior, nu numai pe exterior. Dacă pe zona măselelor putem aplica aceeași mișcare a periuței, cu ea așezată orizontal, la dinți întoarcem periuța vertical pentru a-i curăța pe interior. Mai exact, vârful periuței trebuie să fie spre bolta palatină sau spre partea de sub limbă, ca să îi putem curăța corect. La fel, unghi de 45 de grade, de la gingie în jos sau în sus.

De ce așa și nu altfel, nu mișcări orizontale de dute-vino? Pentru că astfel se lezează și gingia și smalțul dinților. Un periaj greșit poate duce la retracții gingivale, dinți sensibili, iritări ale gingiei și sângerări.

Și eu le am acum, la 30 de ani, pe toate acestea, din cauza periajului efectuat incorect atâția ani de zile. Am ascultat toate sfaturile, deși mi-a fost foarte greu să îmi intre în reflex noile mișcări și rezultatele s-au văzut imediat. În primul rând, periuțele soft pe care mi le-am cumpărat curăță incredibil de bine dinții și deși sunt foarte delicate cu gingia, simt că intră peste tot și sunt într-adevăr eficiente. Gingile nu mi-au mai sângerat de o grămadă de vreme și sunt roz, nu mai sunt roșiatice. Nu aveam idee că gingiile mele trebuie să fie de fapt culoarea aceasta. Eram convinsă că sângerările din timpul periajului sunt normale când ai dinții sensibili. Uite că mi s-a demonstrat contrariul și că nu trebuie să existe de fapt!

Îmi văd și simt gingiile mult mai „atașate” de dinți, dar voi fi convinsă că fac totul cum trebuie doar după ce ajung din nou la control și primesc feedback-ul doamnei Mocanu 🙂 Pentru că dânsa este specialistă în profilaxie și mi-a spus că dinții nu o vor minți și îi vor spune exact ce s-a întâmplat cu ei în ultimele luni.

Pe lângă periajul corect acasă, fiecare dintre noi trebuie să facă și ședințe de detartraj, periodic. Detartrajul este o curățare profesională a dinților ce poate face vizibile carii ascunse. Fiecare pacient are specificul său și perioadele dintre detartraje pot varia de la 3-4 luni la 6 luni în funcție de acesta. Pe lângă asta, în cabinetul dentar se pot efectua și fluorizări pentru pacienții care au demineralizări și sensibilități. Acestea se efectuează din două în două luni, iar rezultatele apar în general după un an. Puteți afla mai multe despre pachetele de profilaxie de la LLL Dental și ce cuprind ele de AICI.

Pentru că veți întreba și de periuțele electrice, cu siguranță, am discutat și despre ele. Ele curăță bine dinții, însă recomandarea este să se folosească cele cu senzori de apăsare. Pentru că tendința este să și apăsați, nu doar să o plimbați, așa cum trebuie de fapt. Periuțele electrice sunt contraindicate celor care au suferit operații dentare.

În mod normal ar trebui să ne periem de 3 ori pe zi, după fiecare masă. Însă cum acest lucru nu este posibil de cele mai multe ori, periajul de 2 ori pe zi, dimineața și seara, este foarte important. Periuțele de dinți trebuie schimbate la fiecare 3 luni. Gândiți-vă doar că le ținem în baie, într-un mediu umed, unde bacteriile se înmulțesc cu spor.

Sunt 3 pași pe care ar trebui să-i facem la fiecare periaj. Primul este îndepărtarea resturilor alimentare cu ață dentară, apoi vine periajul, iar la final apa de gură. Despre „kitul complet de îngrijire a dinților”, cum am ajuns eu să-i spun, vorbim însă data viitoare. Între timp, exersați periajul cu tehnica Bass și spuneți-mi ce diferențe observați.

37 COMENTARII

  • Și eu am rămas la fel de surprinsă și mi s-a explicat că saliva este suficientă pentru udarea periuței. Ideea este că perii trebuie să fie fermi și să curețe eficient dinții, iar umeziți pierd din eficiența asta din start.

   • Da, nu m-as fi gandit niciodata la asta. Eu am dintii sensibili si folosesc o periuta soft, iar de aseara am inceput sa o folosesc fara sa o mai umezesc. Mi s-a parut ciudat la inceput, dar pot sa ma obisnuiesc cu asta. Astazi am sa-mi mai cumpar o periuta, sa am una seara si una dimineata.

 1. Cati doctori, atatea pareri. Eu am fost informata ca este indicat ca periuta sa fie trecuta printr-un jet de apa, inainte de periaj. Astfel cica ar fi mai putin dura cu gingiile si smaltul. Si asa fac de atunci.
  Tot in urma unui control amanuntit am inceput si eu sa am grija la modul serios de dantura mea, cu acel „kit complet de ingrijire a dintilor”. Cu toate astea, spun cu mana pe inima ca imi este imposibil sa folosesc ata dentara la fiecare periaj.
  Multa sanatate!

  • Dacă este o periuță medium sau hard, pe care le folosesc majoritatea, atunci probabil de-asta recomandă udarea periuței. Însă cu cele soft pe care le folosesc acum chiar mi se pare că îmi curăț mult mai eficient dinții, și fără să o ud deloc.
   Eu îmi țin o ață dentară și în geantă, m-am învățat cu ea de ani de zile. În câteva zile vine un nou articol, care conține recomandări și despre celelalte produse pe care este bine să le folosim în igiena orală.

 2. Constat cu bucurie că urmez toţi aceşti paşi, învăţati, fireşte, tot de la un medic dentist, o altă distinsă doamnă stomatolog pe numele ei mic Adriana, doar că Bucur, ce are cabinet în Braşov. Dentista mea de suflet 🙂 ♥
  Singurul obicei de care nu pot scăpa este acela referitor la umezirea periuţei înainte de aplicarea pastei, dar… lucrez şi la asta 🙂
  Cât despre periuţele soft, mi-ai putea da câteva exemple, Iuliana? Noi, în familie, le folosim cu prioritate pe cele de la Colgate, fie cumpărate de la noi, din farmacii, fie le primim din America. Ele au acelaşi format clasic, cu perii flexibili, nu lezează gingia, iar periajul se realizează cât se poate de uşor, fără neplăceri.
  Un subiect de maxim interes, abia aştept şi postările viitoare, cu mulţumiri anticipate! ♥

  • Și mie mi-a luat destul de mult timp să mă dezvăț de udatul periuței. Eu am găsit periuțe super soft la Parodontax, set de 3 cu vreo 20 de lei și Sensodyne soft la vreo 12-14 lei cred, în Carrefour. Chiar mă uitam la celelalte că majoritatea sunt medium sau hard.

 3. Cat ma bucur de acest articol! Foarte bine scris si foarte multe informatii, chiar daca credeam ca stiu multe in materie de spalat pe dinti.
  Asadar, marturisesc:
  – folosesc tehnica Bass de periaj de pe la 17 ani, deci cam de acum 12 ani, cand am beneficiat de ore de „instruire” in acest sens la liceu, conduse de catre o doamna stomatolog foarte inversunata (in sensul bun); ne-a pus sa aducem de acasa periutele de dinti pe care le foloseam, in acel momentt, fiecare dintre noi, si ne-a spus fiecaruia daca este periuta potrivita…evident ca majoritatea nu erau potrivite, ba prea mari, ba prea mici, ba aveau perii rasfirati in exterior, semn ca au fost folosite mai mult decat puteau duce;
  – tehnica pe care ne-a explicat-o atunci este identica cu cea descrisa de tine, cu mentiunea ca respectiva doamna stomatolog a precizat ca miscarile sa fie repetate pentru fiecare grup de dinti de 16 (!) ori, lucru pe care eu l-am respectat cu sfintenie de atunci si pana in prezent (cu toate astea nu sunt multumita de dantura mea, semn ca periajul corect nu este suficient in lipsa vizitelor regulate la medic, iar periajul corect trebuie sa inceapa cat mai devreme); in plus de asta, ca pe un truc pentru ca periajul sa aiba eficacitate, ne-a spus ca este bine ca acesta sa se realizeze cu gura deschisa (pentru ca microbii sa nu ramana in interiorul gurii) si sa aiba loc in fata oglinzii, pentru ca noi sa putem vedea miscarile si sa le executam cat mai corect;
  – in prezent ata dentara este vitala pentru mine, am incercat diferite variante si folosesc atat inainte de periaj cat si intre periajul dentar; apa de gura folosesc mai rarut si nu sunt lamurita inca daca trebuie folosita imediat dupa periaj sau trebuie sa mai asteptam un picut; am auzit pareri conform carora daca folosim apa de gura imediat dupa periaj, pasta de dinti nu isi mai face efectul, poate ma lamuresti in privinta asta, Jules, cu informatiile pe care la ai de la clinica LLL Dental;
  – de asemenea, am inteles de la acea lectie indepartata, ca trebuie periata si suprafata „taioasa” a dintilor, intr-un mod in care dintii sa vina perpendicular pe periuta; acest lucru nu il practic mai niciodata, pentru ca periajul propriu-zis imi ia destul de mult timp, familia si prietenii apropiati fac mereu glume pe seama faptului ca la mine dureaza foooooarte mult periajul dintilor; mai mult decat atat, este foarte important ca la final sa periem si limba si cerul gurii, deoarece si in aceste locuri se regasesc foarte multi microbi care sunt eliminati prin periaj; la niciun periaj nu ma abat de la acest pas.
  In consecinta, idea e ca trebuie sa ne spalam de cel putin 2 ori pe zi prin tehnica descrisa de tine, cu pasta pe periuta uscata, fara a o uda nici macar dupa ce asezam pasta pe suprafata perilor, deoarece in timpul periajului se formeaza destul de multa spuma, in fata oglinzii si cu gura deschisa 🙂
  Eu astept cu mare interes si restul postarilor pe tema asta, ma intereseaza ce pasta de dinti recomanda medicii dentist care se ocupa de profilaxie si alte info la care poate, in momentul asta, nici nu ma gandesc…

  • Nu pot să cred că fix amănuntul despre periatul cu gura deschisă l-am uitat. Da, într-adevăr, așa este, am uitat eu să specific lucrul ăsta.
   Nu puteam acoperi tot dintr-un singur articol, următorul conține și indicații despre ața dentară și curățarea limbii. Eu cred că partea tăioasă a dinților o acoperi prin unghiul de 45 de grade față/spate la periaj, dar voi întreba data viitoare și despre asta, plus despre apa de gură. Eu clătesc gura imediat după ce termin de curățat și limba, deci puțin timp după periaj.

    • Nu am mai recitit articolul când ți-am răspuns. În general le recitesc de 2 ori înainte să le pregătesc pentru publicare, dar fiind atât de multe informații mă gândeam că poate am scăpat ceva.

 4. Cat de tare, asta e un subiect extrem de interesant. Am citit cu maxim de entuziasm si o sa pun si eu in practica tehnica asta. Nu stiam ca periuta nu trebuie udata inainte de folosire, fac asta insa din copilarie. Periutele le aleg mereu de duritate medie dar la forma…inca o mai caut pe cea perfecta pentru mine. Abia astept continuarea!!!

  • Dacă ți se par prea mari cele pe care le găsești în comerț, caută la cele din farmacie, Sensodyne, Oral B, Parodontax, au periuțe cu capete mai mici. Eu tot timpul îmi răneam obrajii și chiar nu eram conștientă că și mărimea periuței contează. Te gândești că dacă e mai mare e sigur mai eficientă, dar…nu. Sunt super-mulțumită acum cu astea mici. Au o formă ca de ou și mi se par, soft fiind, mult mai eficiente decât orice foloseam înainte. Iar gingiile mele sunt super-fericite, ceea ce nu s-a mai întâmplat de ani de zile.

 5. 🙂 nici eu nu am mai auzit de periuta uscata 🙂 …..pana acum 🙂 multe lucruri interesante am aflat din postarea ta.nu stiam ca detartrajul se poate face atat de des ,la 3-4luni….nu ramanem fara dinti??? :)mie mi a recomandat medicul sa mi fac cam la 6 luni asta in cazul in care,cica,as avea o ….predispozitie spre o depunere de tartru mai agresiva…..desi mie nu mi se pare 🙂 oricum,urasc din toti „borjocii”,detartrajul :))) am decis ca mai bine merg la caye un periaj profesional,la 2-3 luni sau la un air flow,decat sa fac detartraj la6 luni….nici asa nu mi place…..sunt ….certata 🙂 cu….zgârmaniciul 🙂 ala.in schimb sunt fericita pt.fi miu care,cica,ar avea pe dinti un gen de…bacterie 🙂 din cauza careia nu prea ar face carii 🙂 ferice de el are 15 ani si nici o carie :))) ma dau bine pe langa el,poate imi da si mie putina…bacterie :))))

  • Detartrajul se face la sfatul medicului, în funcție de profilul fiecărui pacient. În general fumătorilor li se recomandă să-l facă mai des. Nu, nu rămâi fără dinți, detartrajul de fapt te ajută să-i păstrezi, pentru că tartrul se formează la baza dinților, intrând și sub gingie și slăbind rădăcina. Eliminarea lui ajută dinții să se păstreze sănătoși, să nu ascundă carii și reduce inflamarea gingiilor.
   Și eu am același tip de depunere, agresivă, plus depuneri cretoase din cauza salivei, care este foarte acidă în cazul meu. Depinde de la pacient la pacient cum se recomandă detartrajul, cert este că trebuie efectuat, iar periajul profesional ajută și el, la fel și airflow-ul 🙂

 6. Cred ca sunt un elev model, fiindca eu folosesc periajul cu tehnica Bass de cand ma stiu 😀
  Chiar aseara mi-am schimbat periuta de dinti; am avut pana ieri o periuta de la Oral B de care am fost mai mult decat multumita, iar acum am luat una de la Aquafresh Interdental, cu perii medii: http://www.aquafresh.ro/aquafresh%C2%AE-produse/aquafresh-periu%C5%A3e-de-din%C5%A3i.aspx (prima periuta stanga sus); eu de obicei ma spal de 3 ori pe zi, chiar daca iau doar doua mese 😛

  • E importat și să te speli corect acasă, chiar dacă mergi la periaj profesional și la detartraj. Ideea este că un periaj incorect poate avea efecte neplăcute în timp.

 7. extrem de interesant articolul si ma bucur de asta,cum ma bucur sa vad si comentarii atat de interesante!!!
  eu,de mic copil mi-am iubit dintii,nu mi-a fost frica de dl doctor dentist si (in ciuda faptului ca n-o mostenesc pe maica-mea care la minunata varsta de 60 de ani impliniti nu a avut decat o carie ,hai doua,adica nicio mare prob-in ciuda faptului ca nu are chiar super strictetea in ceea ce priv igiena dentara,precum o am eu si care se bucura de niste dinti albi.de parca si-ar fi facut albire prof si nu exagerez:) ma ingrijesc de ai mei dinti cand inca din scoala a venit cineva sa ne prezinte info din domeniu,imi amintesc si acum de iepurasul colgate:)…
  ideea e asa,mai mult sau mai putin aplic si eu aceasta tactica de periere,desi uneori-din graba,oboseala,plictis,reduc timpul de periere,desi stiu ca nu e deloc bine,o sa am grija sa nu se intample prea des…periuta,am obiceiul s-o schimb chiar mai des de 3 luni,depinde cat de „intens” o folosesc,cand simt ca nu mai e ok o schimb fara sa tin cont ca o am de 3 luni ori mai putin si se simte diferenta cu o periuta noua…mi s-a intamplat chiar sa folosesc2 concomitent,dar nu pe criteriul ca sa aiba timp sa se usuce(?!) ,ci pt ca folosesc mai multe tipuri de paste de dinti,si fiindca una e cu argila,ceva natural de la viva natura si cam murdaresc totul in jur din pricina compozitiei pastei,am ales sa am periuta distincta pt respectiva pasta…legat de periuta,am incercat multe variante si mai mici si mai mari,intr-o perioada chiar pe cele de la parodontax(impreuna cu pasta care m-a ajutat intr-o perioada de ceva sangerari gingivale),cele micute si super soft si mi se parea „suspect” ca si senzatie fata de cele de dinainte,pana m-am obisnuit…intr-o perioada(pt ca mi-e strict lene sa folosesc ata)am folosit periuta aquafresh cea cu peri interdentali(si varianta simpla si cea de folosit pt a curata limba/obrajii,etc);acum am o periuta cu peri soft,marca auchan si sunt chiar uimita si incantata de raportul calitate-pret,e fix ce-mi trebuie,cred c-o sa folosesc mult timp de aucm inainte periutele astea…apa de gura o folosesc cu drag(cea fara alcool),oricand,intre perieri,cand simt nevoia de-o improspatare(am descoperit apele de gura de la dontodent-DM si imi plac mult)…imi place sa testez cat mai multe paste(cam asa cum faci tu cu uleiurile/cremele de fata)am momentan(sa nu razi:)5-6 variante si le folosesc concomitent,ceva de la pellamar cu anason-ador anasonul sub toate formele,seminte,ouzo:),vivanatura herbal cu argila si aloe,sensodyne,una de la dotodent(albire) una de la aslavital,tot cu argila si catin,varianta pt prevenirea parodontozei si-mi place mult gara mromaneasca aslavital(ca si apa de gura de la ei),si inca ceva pt albire…deci …urmez pasii,ma ingrijesc de detartraj&periaj,air-flow,etc de2ori pe an pt ca desi nu fumez(doar cafea,ceai negru,uneori vin rosu:) cred ca din cauza acelei bacterii si la mine se depunde ceva tartru,mai mult decat ar fi cazul,insa sper sa nu intampin prob grave pe viitor si micile prob pe care le am ori le-as putea avea,sa fie tinuet sub control…oricum,ca in toate cele,mai bine sa prevenim decat sa ne lovim dupa de probleme mult mai grave!

 8. …a fost de curand la stiri un reportaj despre un medic stomatolog tampit si o mama asemenea,care au chinuit un copil,l-au lovit..deci copilul ala sigur ramane cu fobie de mers la stomatolog…educatia…vai de ea…d-aia sunt socata de cum unii parinti habar n-au de ….nimic..ca sa nnu mai zic ca acum e in desfasurare campania nationala „zambeste romanai” si ce statistici aud acolo cu periuta noua la 2 ani?!?!?!? si cate si mai cate….vai,doamne…

 9. ba da,sa crezi..mie mi-a picat fata si am ramas cu gura cascata..la propriu…eu,care ma stiu cum sunt,cum fac,cum reactionez,cum vreau totul curat in jurul meu,implicit pe mine:)…si cum aud ca-s altii…esti absolut SF….dar ma rog,”eterna so fascinanta romanie”:)
  cand am citit articolul ca exista un trib de femei nu stiu pe unde care nu se spala niciodata,doar se afuma cu niste ierburi sau asa ceva:)oricum,sigur-sigur nu se spala,ca mi-a ramas in minte chestia asta:)
  deci traim intr-o lume „suspect” de diversa….

 10. Am avut o perioada (cand am facut tratamentul pentru gingivita) cand ma spalam pe dinti dupa fiecare masa si chiar s-au vazut schimbari pozitive la dantura mea dar acum recunosc ca nu ma mai spal de 3 ori ci de 2 ori,folosesc si apa de gura si m-am obisnuit perfect cu un periaj de 5 minute..e ca o rutina..plus ca in timpul periajului am in minte cum sa „omor” mai bine bacteriile & CO :)))))))

 11. Intai am citit partea a II-a, acum mi-am dat seama, raman la afirmatia mea: foarte util si destul de diversificate temele de pe blogul tau. Felicitari!

 12. Foarte interesant articolul! Țin enorm de mult la dantura mea și de aceea îi acord o îngrijire specială. Am fost învățată tehnica Bass încă de mică, dar sincer, nu știam că i se spune așa. Iar în legătură cu gingiile, pot să spun că nu am știut acest lucru despre ele, ce culoare ar trebui să aibă, și tocmai mi le-am ,,verificat”, haha. Din fericire sunt în regulă. Mie, în general, îmi place să folosesc periuțe mai dure, dă acea senzație că îți ,,curăță bine” dinții, însă de data aceasta am trecut pe una medie și sunt mulțumită, nu mă deranjează la gingii. Soft nu am încercat, dar m-ai făcut curioasă. Iar în legătură cu o pastă de dinți, până acum am folosit Colgate, dar nu mi-a plăcut deloc… De aceea am considerat că a trebuit să fac o schimbare și am trecut pe Blend-a-med, sper să își facă mai bine treaba. 🙂
  Mulțumim pentru articol și țin să menționez că mă interesează și îmi plac extrem de mult cele destinate danturii. 😀

  • Dacă nu ai nevoie de periuță soft, nu cred că e nevoie să treci la ele. Eu având probleme cu gingiile asta mi s-a recomandat la clinică și într-adevăr am simțit diferența.
   Pasta de dinți rămâne o alegere personală și la fel, doar medicul dentist, după o consultație, îți poate spune cât de eficientă este pentru dinții tăi. Eu acum folosesc Sensodyne pentru că mie mi se pare că mi se potrivește cel mai bine și veștile la ultimul detartraj au fost foarte bune 🙂
   Urmează o serie de articole despre sănătatea dentară, voi trata mai multe subiecte 🙂

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.