Coroana dentară. Când, cum, de ce

5
4870

Am vorbit despre fațetarea dentară, așa că acum este cazul să vorbim și despre coroana dentară.

Dacă fațetele dentare acționează mai mult asupra părții estetice a zâmbetului, coroanele dentare sunt recomandate în cazurile în care fațetarea nu este posibilă. În general se pun coronae dentare pe dinții devitalizați (cărora li s-a scos nervul), deoarece aceștia devin predispuși la fisurare, fracturare și chiar măcinare. Coroana devine astfel un necesar pentru protejarea lor.

Dinții devitalizați riscă să se fractureze, iar fractura în general implică și rădăcina. În aceste cazuri singura soluție rămâne extracția. Cum nu este de dorit să extragem dinții, protecția pe care o oferă coroana dentară scade riscurile de fracturare și se recomandă în toate cazurile când dintele a fost devitalizat.

Cei mai expuși la riscuri sunt molarii și premolarii, pe care îi folosim la masticație. Coroana dentară presupune nu doar o îmbrăcare estetică, ci un suport metalic care oferă rezistență dintelui, întărindu-i structura. Cea mai utilizată coroană în clinicile dentare este coroana din porțelan pe structură metalică, având un raport de rezistență și estetică excelent. De asemenea și prețurile sunt mult mai accesibile față de suportul de zirconiu, de exemplu.

Coroane dentare pe suport metalic

Suportul metalic poate fi crom-nichel, crom-cobalt sau aur platinat. Sunt desigur diferențe și între aceste tipuri de suporturi metalice.
Crom-nichelul este un aliaj inoxidabil în general bine tolerat de organism, însă utilizat mai puțin în stomatologia modernă din cauza posibilor reacții alergice la nichel.
Pentru persoanele foarte sensibile și care se știu cu alergie la nichel se poate opta pentru varianta crom-cobalt, un aliaj inoxidabil cu rezistență sporită și care permite turnarea în strat foarte subțire, lăsând astfel mai mult loc pentru coroana de porțelan. Astfel de variante au un aspect estetic superior celor crom-nichel, pentru că stratul mai mare de porțelan arată mult mai natural.
Soluția biocompatibilă perfectă și cu o estetică excelentă rămâne însă aurul platinat. Dezavantajul, după cum puteți bănui, este prețul mai ridicat față de variantele anterioare.

Tehnica modernă în stomatologie a dezvoltat și alte soluții pentru lucrările de îmbrăcare a dinților: coronae integral ceramice și cele ceramice pe structură de zirconiu. Aceastea se bucură de o biocompatibilitate sporită (felul în care sunt acceptate de organism) și au performanțe estetice superioare coroanelor metalo-ceramice. Însă și prețurile diferă, acestea fiind mai costisitoare din punct de vedere al bugetului necesar.

Coroane dentare zirconiu

Femeile în general sunt obișnuite cu faptul că zirconiul este folosit în bijuterii. Ei bine, zirconiul utilizat în stomatologie este în fapt oxid de zirconium stabilizat cu ytriu. Are o culoare și o transparență foarte similară dinților naturali și o rezistență asemenea aliajelor inoxidabile. Având în vedere tehnica de fabricare, prin machetare virtual 3D, adaptarea lucrării dentare pe structură din zirconium la țesuturile dentare este exactă. În plus, fiind unul dintre cele mai biocompatibile material disponibile, elimină mare parte din riscurile de alergii.
Rezistă impecabil în timp, fiind cea mai bună alegere din acest punct de vedere și față de celelalte variante, nu își schimbă deloc culoarea în timp.

Pentru ce am optat eu în cadrul tratamentelor mele la clinica LLL Dental: structură crom-cobalt cu coroană ceramică. Zirconiul a ieșit din bugetul meu iar alergia ușoară la nichel m-a împiedicat să aleg varianta crom-nichel.

Despre prima partea a montării de coroane dentare puteți citi AICI. Am explicat și ce înseamnă din punct de vedere procedural montarea unei astfel de coroane.

5 COMENTARII

      • sunt doua cauze ; ori dentistul nu e un profesionist …ori mikyangel n-a avut destui bani la acea lucrare si a ales o lucrare din compozit ( mai ieftina) care si-a pierdut din estetica si / sau functionalitate….si nu mai arata ca la inceput. si eu sunt curioasa care o fi cauza nemultumirii ei.:) in rest…articolul ( ca de obicei)..clar ca izvorul de munte…si un copil ar intelege ce ai scris : 😀

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.