Avem curaj să vorbim despre infecțiile urinare?

0
1292

Nu am să înțeleg niciodată de ce discuțiile despre infecțiile urinare, vaginale, menopauză, despre igiena intimă sau educația sexuală sunt mereu tabu. Am fost crescute să credem că absolut tot ce ține de zona intimă ar trebui să rămână în zona intimă. Cumva zona asta este un fel de Las Vegas personal. Și este ok, dar până la un anumit punct. Ce se întâmplă în zona intimă dar are legătură cu sănătatea, nu ar mai trebui să fie tabu. Deci, avem curaj să discutăm deschis despre infecțiile urinare? Dar despre menopauză?

Pe mine subiectul mă interesează foarte tare, de aceea am și ales să scriu despre asta. Băiețelul meu a suferit două intervenții la rinichi înainte să împlinească 4 ani. Nu vreau să vă povestesc acum cât de greu a fost momentul și cât de greu am reușit să trec peste, ce vreau să vă povestesc este faptul că medicul mi-a recomandat să îmi păstrez rinichii sănătoși, just in case. Just in case-ul ăsta însemna că exista posibilitatea ca fiul meu să aibă nevoie de un transplat iar eu eram donatorul perfect.

Ei bine, deși poate părea simplu, să îți menții rinichii sănătoși nu este chiar floare la ureche. Și devine din ce în ce mai greu pe măsură ce înaintăm în vârstă.

„Infecția urinară este cea mai frecventă infecție bacteriană întâlnită în rândul femeilor, în special la cele aflate în perioada dinaintea menopauzei. Aceasta infecție poate fi cauzată de o varietate de factori, dar de cele mai multe ori apare în menopauză deoarece mucoasa uretrei se subțiază și devine mai sensibilă, iar mușchiul uretral își pierde puterea și tonusul. Datorită nivelului scăzut de estrogen se ajunge la o vezică urinară slăbită, care cauzează simptomele de incontinență urinară. Până și nivelul de pH în tractul urinar se schimbă de multe ori în timpul menopauzei, ceea ce crește și mai mult predispoziția la infecții”, declară dr. Virgil Popescu (www.estroplus.ro)

Din păcate, tot mai multe femei intră la menopauză înainte de a împlini 40 de ani. Fie că suferă de menopauză timpurie, încetarea prematură a activității ovariene, fie că au fost supuse unor tratamente agresive de tipul chimioterapiei sau radioterapiei, sau, în cazuri mai grave, ajung la menopauză în urma histerectomiei totale.

Alături de menopauză, alte cauze ale apariției infecțiilor urinare sunt scăderea eficienței sistemului imunitar, incontinența care mărește riscul transferării bacteriei din sistemul digestiv în cel urinar, probleme legate de „căderea” vezicii (care se întâmplă frecvent după sarcină) – schimbarea poziției acesteia având ca efect imposibilitatea ca vezica să se golească complet în timpul urinării, lipsa de estrogen, diabetul, lipsa de activitate fizică și lipsa de igienă corespunzătoare sau utilizarea unor medicamente ce au ca efect secundar probleme legate de urinare.

Am discutat cu dl. dr. Virgil Popescu nu doar despre cauze ci și despre prevenție.

Consumul sporit de lichide și golirea completă a vezicii la urinare sunt măsuri care nu doar ajută la tratarea unei infecții urinare deja existente, ci contribuie în egală măsură la prevenirea acestora. Există, însa, și alte sfaturi care pot fi aplicate pentru o sănătate mai puternică:

  • Urinează imediat după contactul sexual. Aceasta este una dintre măsurile cele mai importante de prevenire a infecțiilor urinare pe care le pot pune în aplicare femeile, pentru că  poate împiedica avansarea bacteriilor către uretră.
  • Schimbă des șervețelele igienice pe care le folosești pentru igiena intimă.
  • Curăță zona genitală din față spre spate după ce folosești toaleta, pentru a evita răspândirea bacteriilor care produc infecția urinară.
  • Consumă suc de afine. Medicii susțin că acesta are proprietăți care țin departe bacteriile ce produc infecțiile urinare.

Pentru tratare, dr. Virgil Popescu recomandă medicamentul Uniprev. Personal nu l-am testat și sper nici să nu fie nevoie în viitor. Uniprev conține extract de Hibiscus sabdariffa, și reprezintă soluția ideală pentru cazurile în care nu este recomandată administrarea de antibiotice, studiile medicale pe Hibiscus sabdariffa dovedind reducerea semnificativă a contaminării atât pe E coli cât și pe Candida albicans încă de la prima administrare.

Dacă vă confruntați cu apariția menopauzei, vreau să vă transmit că nu este nicio rușine să vorbiți despre asta, chiar dacă este vorba despre o menopauză timpurie, chiar dacă încă nu aveți copii și mai ales dacă ați trecut prin episoade de tratamente agresive. Nici infecțiile urinare, nici infecțiile de orice fel la nivel de aparat reproducător nu sunt o rușine. Informați-vă! Sunt multe informații disponibile pe internet. Întrebați un medic. Discutați pe forumuri.

Eu cred că este important să discutăm fără rușine despre astfel de probleme. Să desecretizăm infecțiile urinare, vaginale și menopauza. Să ne informăm și să fim sănătoase.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.