Therme București – oaza tropicală de lângă capitală

13
3282

A trebuit să ajung la 33 de ani să descopăr că Bucureștiul are o comoară nevalorificată. Apa termală. Și nu, nu este deloc un zvon, izvoarele termale au fost descoperite în 1983 și cu foarte mici excepții nu au fost valorificate. Aparent există un mic centru cu o singură piscină unde doritorii se pot bucura de calitățile apei termale de București, însă foarte puțin cunoscut.

Însă astăzi s-a deschis Therme București, iar apa termală de aici are are temperatura și compoziția chimică ce favorizează buna funcționare a organismului. Conține magneziu, fier, calciu și fluor și este una dintre cele mai valoroase și relaxante metode de menținere a sănătății și a stării de bine. Ieri am vizitat complexul și-s chiar mândră că se poate să avem un astfel de centru de relaxare și wellness în România, proiectat și construit cap-coadă cu gândul la natură și la starea de bine.

Therme Bucuresti - vedere nocturna

Vedere nocturnă exterioară

Therme București este un proiect unic, dezvoltat în premieră pentru România, iar începând de astăzi Bucureștiul este plasat pe harta exclusivistă a capitalelor cu tradiție în utilizarea apelor termale – Viena, Roma, Budapesta. Bucureștenii și locuitorii din orașele apropiate au acum o alternativă de relaxare și distracție complet nouă pentru România.

Construit greenfield, Therme București este cel mai mare complex de acest fel din Europa, întinzându-se pe 250.000 de mp și având o suprafață totală de 30.000 mp. Se pot bucura de facilitățile thermelor 4000 de persoane simultan. Grădina botanică este cea mai mare din România pentru un centru de relaxare, anunând peste 800.000 de plante de pe patru continente, printre care se află și specii rare, aclimatizate. În sine Therme București este o mare grădină botanică de interior și exterior, unde s-au plantat 1200 de copaci, 3000 de arbuști, 500 de palmieri și peste 600.000 de flori. Iar întregul complex beneficiază de spații vitrate pe trei fațade ale clădirii, astfel încât grădina exotică să aibă asigurat necesarul de lumină, dar și să ofere o experiență unică vizitatorilor.

Therme Bucuresti - vedere exterioara The Palm

Vedere nocturnă exterioară – The Palm

Dar hai să pășim împreună în complex, mai degrabă. Există 3 zone – Galaxy (destinată și copiilor sub 16 ani), The Palm și Elysium. Pot fi achiziționate bilete pentru fiecare dintre zone, iar Elysium este zona cea mai scumpă. Biletul de acces spre Elysium permite accesul și în celelalte două zone, biletul spre The Palm permite accesul și în zona Galaxy.

Galaxy este zona cu tobogane și piscină cu valuri cu adâncime progresivă. O zonă destinată distracției pentru întreaga familie. Există tobogane pentru adulți și pentru copii, la intrarea în fiecare tobogdan existând informații clare legate de acces. Două dintre tobogane au și zone exterioare și fiecare tobogan are propriul bazin de aterizare, astfel încât să nu se întâmple accidente. Există și o mică piscină pentru copiii foarte mici unde puștii au proiecții cu peștișori și steluțe de mare, așa încât să nu se plictisească.

Tobogane Galaxy - Therme Bucuresti

Dintre cele 16 tobogane șapte sunt destinate copiilor, iar „Racer” este creat pentru până la 3 participanți, un concurs de „cine ajunge primul”. „Crazy River” are un volum de apă de 2.500 m3/oră. Dacă vă întrebați cam câte persoane pot folosi toboganele într-o oră, aflați că se estimează o cifră de 6.500.  Toboganele sunt semaforizate și monitorizate în permanență. Deși există salvamari, recomandarea este să nu lăsați copiii nesupravegheați.

Zona distractie Galaxy - Therme Bucuresti

Piscina Galaxy - Therme Bucuresti

Galaxy are și un spațiu de relaxare la parter și un snack bar la etaj.

Zona relaxare Galaxy - Therme Bucuresti

Spațiu relaxare Galaxy

Zona The Palm este destinată relaxării adulților. Cuprinde grădina botanică și o piscină încăpătoare (1200 mp), ce iese și în exterior. Asta pentru cei care vor să experimenteze statul în apă de 33 de grade la temperaturi foarte scăzute ale atmosferei. Cred că este absolut minunat să experimentezi statul în piscina exterioară într-o zi de ninsoare și dacă zăpada mai are de gând să vină anul acesta o să încerc să-mi programez atunci o vizită la Therme.

Piscina printre palmier - Therme Bucuresti

Vedere The Palm dintre palmieri, intrare în piscină

Tot în zona The Palm se află jacuzzi (incluse în piscina mare) și trei piscine cu aromoterapie. Piscinele cu aromoterapie au adăugate diverse săruri pentru diferite tipuri de afecțiuni și la intrarea în piscină veți putea citi mai multe informații. Spre exemplu litiul este folosit pentru destresare, iar piscina cu magneziu și calciu este foarte utilă pentru afecțiuni ale oaselor. A treia piscină se bucură de prezența sării de la Marea Moartă. Desigur, există timpi recomandați pentru fiecare piscină și recomandarea mea este să îi respectați.

Piscina The Palm - Therme Bucuresti

Jacuzzi în piscina The Palm

Bar in apa - The Palm - Therme Bucuresti

Bar în apă The Palm

Gradina botanica si piscina - The Palm - Therme Bucuresti

Vedere de la etaj The Palm

Piscine aromoterapie - The Palm - Therme Bucuresti

Piscine aromoterapie The Palm

După fiecare baie vă puteți relaxa pe șezlong, puteți să savurați o băutură în barul din piscină sau să luați masa la restaurant. Sau poate să vă răsfățați cu o porție de gelato sau un fresh, la vitamin bar. În zona The Palm există și o saună umedă de tip „hammam” (denumită Rainforest) unde am aflat că se pot efectua și tratamente de exfoliere.

Zona relaxare The Palm etaj - Therme Bucuresti

Etaj The Palm

Piscina exterioara - The Palm - Therme Bucuresti

Piscină exterioară The Palm

La etaj se află zona Elysium, destinată relaxării complete și corecte aș putea spune. Aici găsim saune tematice, cabinetele de masaj, restaurant „a la carte” și piscina-bar cu seleniu și zinc.

Piscina seleniu si zinc - Elysium - Therme Bucuresti

Piscină cu seleniu și zinc Elysium

Zona relaxare Elysium - Therme Bucuresti

Zonă relaxare Elysium

Fiecare saună beneficiază de animatori și personal calificat care asigură păstrarea temperaturii și umidității necesare.  Saunele au temperaturi diferite și specific diferit. Spre exemplu sauna „Amazon” are temperaturi până la 45 de grade și are vedere panoramică asupra zonei The Palm. Sauna „Himalaya” are efect de salină și este ideală pentru aerosoli. În sauna „Hollywood” se proiectează filme scurte, de câte 7 minute, aceasta fiind și perioada recomandată pentru o sesiune. Sauna „Alhambra” beneficiază nu doar de un decor specific, dar și de infuzii specifice, având o temperatură de până la 80 de grade. În sauna „Provence” veți întâlni nu doar lemnul de zâmbru, ci și infuzii cu plante aromatice, umiditatea fiind de până la 45% și temperatura ajungând până la 90 de grade. Iar sauna „Bavareză” se bucură de aroma de conifere și ierburi aromatice.

Sauna Hollywood - Elysium - Therme Bucuresti

Sauna Hollywood

Sauna Alhambra - Elysium - Therme Bucuresti

Sauna Alhambra 2- Elysium - Therme Bucuresti

Sauna Alhambra

Sauna Bavareza - Elysium - Therme Bucuresti

Sauna Bavareză

Sauna Himalaya - Elysium - Therme Bucuresti

Sauna Himalaya

Sauna Amazon - Elysium - Therme Bucuresti

Sauna Amazon

Există 3 cabinete de masaj, două single și unul pentru cupluri. Paturile au un așternut de pietre de quartz pentru efect terapeutic, dar pot fi acoperite și cu perne moi, pentru cei care preferă asta. Am aflat că o sesiune de 30 de minute de masaj costă 35 de lei.

Camera masaj cuplu - Elysium - Therme Bucuresti

Nu lipsesc nici dușurile, pentru că sunt indicate după ieșirea de la saună, iar dușurile cale au un farmec aparte. Se aud și de pe hol, însă în momentul în care pășești în camera lor ai impresia că te afli lângă o cascadă.

Dus Cale - Elysium - Therme Bucuresti

Există reguli foarte clare pentru Therme București și înainte de a le face o vizită vă recomand să citiți cu atenție regulamentul. În primul rând nu este permis țipatul și tonul agresiv. De altfel, vorbim de un complex de relaxare, așa că mi se pare absolut natural. Telefonul mobil poate fi folosit atâta vreme cât nu deranjează ceilalți vizitatori. Adică nu se vorbește tare la telefon, nu se fac poze cu ceilalți vizitatori, mai ales că vorbim de un mediu în care oamenii sunt în costume de baie și încearcă să se relaxeze.

Înainte de acces în orice zonă toți vizitatorii trec prin dușuri. Nu se folosesc creme, produse de curățare ale corpului în alte zone din complex în afara dușurilor. Spațiile pentru tratamentele cosmetice sunt delimitate foarte clar.

Accesul copiilor sub 16 ani este permis doar în zona Galaxy, The Palm și Elysium sunt destinate adulților. Copiii sub 3 ani au acces însă aici, desigur, însoțiți de părinți. Șezlongurile nu pot fi lăsate ocupate și nesupravegheate mai mult de 30 de minute. Asta înseamnă că nu este nevoie de „rezervarea” lor, există suficiente astfel încât după ce ați fost la masă sau ați stat mai mult în piscină veți găsi unul liber, cu siguranță. De altfel, lucrurile de valoare pot fi lăsate la vestiar. Fiecare vizitator are un dulap destul de încăpător alocat, există chiar și dulapuri cu prize dacă este necesară reîncărcarea telefonului.

Fiecare vizitator primește la intrare o brățară magnetică (verde pentru Galaxy, albastră pentru The Palm, neagră pentru Elysium), iar numărul inscripționat pe această brățară reprezintă dulapul alocat în vestiare. Este folosită pentru acces în fiecare zonă dar și pentru încuierea/descuierea dulapului, dar și ca mijloc de plată.

Vestiar Therme Bucuresti

Asta înseamnă că o dată intrați în complex nu aveți nevoie de bani, pentru că brățara va înregistra fiecare produs sau serviciu achiziționat. La plecare veți afla exact cât aveți de plătit. Se pot face upgrade-uri de la o zonă la alta, așa că dacă ați plătit pentru Galaxy dar vreți și în Elysium, puteți folosi brățara pentru acces, plătind diferența de preț. La fel se întâmplă și dacă depășiți orele de ședere pe care le-ați achiziționat. Nu vă dă nimeni afară, însă veți avea de plătit suplimentar. Suma nu va depăși însă tariful care se percepe pentru o zi întreagă, dacă este cazul.

Nu se pot aduce produse alimentare și băuturi din afara centrului, însă puteți veni cu papuci, halat și prosop de acasă. Se pot închiria de la recepție prosoape și halate. Lista tarifelor o găsiți AICI, inclusiv ofertele pentru familii, copii, seniori.

Nu am avut ocazia să vizitez snack-bar-ul din zona Galaxy, însă am înțeles că va avea gustări sănătoase pentru copii. De altfel și celelalte restaurante vor avea în meniu mâncare sănătoasă. În zona The Palm există și un bar cu fresh-uri și o gelaterie, iar la restaurant am mâncat ieri creveți delicioși. Încă nu am informații referitoare la prețuri, din păcate.

Întregul spațiu a fost gândit pentru relaxare și wellness, așa că mi se pare întrucâtva normal ca pe zonele The Palm și Elysium să nu aibă acces copiii sub 16 ani. Pot intra însă copiii sub 3 ani, desigur, însoțiți. Pentru cei care vor să se distreze în familie există zona Galaxy, cu spațiu de relaxare pentru adulți și o mulțime de distracții pentru copii (și nu numai).

Adresa este DN1, Balotești, dreapta înainte de magazinul Hornbach. Programul de vizitare este luni-joi 9.30-23.30, vineri-duminică 08.00-1.00. Merită să mergeți chiar și seara, după programul de muncă, mai ales că intrările sunt de minim 3,5 ore iar programul este extins. Thermele sunt deschise întregul an, așa că nu trebuie să așteptați vara să vă bălăciți în apă. De fapt, asta aduce Therme București nou – o vară nesfârșită, de care te poți bucura tot timpul anului.

Momentan nu există o linie specială creată pentru accesul celor care nu au mașină, însă urmează să fie introdusă una în curând. Se pot folosi cursele externe București-Balotești, disponibile din zona de Nord a capitalei.

Perete de corian - Therme Bucuresti

Temperatura în complex este de peste 30 de grade și umiditatea destul de ridicată, așa că nu uitați sub nicio formă costumul de baie acasă, mai ales că momentan nu există posibilitatea cumpărării unuia de acolo. Finisajele sunt absolut perfecte, nu am văzut nicăieri un colț imperfect, o suprafață neșlefuită corespunzător, materialele folosite au fost alese nu doar pentru estetica lor, ci și pentru a nu permite mucegaiului sau bacteriilor să-și facă simțită prezența. Mărturie stă chiar peretele de corian, folosit delimitarea zonei dintre dușuri și The Palm, un material igienic de ultimă generație, neporos, igienic, rezistent, dar care totuși poate fi modelat în forme curbe. Marmura folosită este neporoasă pentru a nu permite instalarea mucegaiului. Nu de-alta, dar vorbim de umiditate constantă de peste 45% în atmosferă. Apa este filtrată și reîmprospătată prin sistemul de ozonificare la fiecare 4 ore, iar întregul complex beneficiază de înaltă eficiență energetică, fiind încălzit 320 de zile pe an prin schimbul termic al apei termale.

Prețurile nu mi se par deloc mari pentru ceea ce oferă Therme București. Este o minune a ingineriei moderne și întregul spațiu te îmbie la relaxare din primele minute. Dacă sunteți în căutarea unui loc liniștit, este cazul să faceți o vizită.

13 COMENTARII

  • Tobogane, saune, piscine, toate se folosesc de toți vizitatorii din zona respectivă, sunt incluse în prețul biletului. Masajul, tratamentele cosmetice și consumația la restaurante/snack bar-uri sunt extra.

 1. Pare ireal. Pentru mine,cel putin. Ma bucur enorm ca exista asa ceva la noi,desi cred ca mai durează ceva pana o sa ma obisnuiesc cu asta. :)) anyway,mi se pare super ieftin,sper sa ajung si eu cat de curand

  • Pfiu! Credeam că sunt singura care crede că prețurile sunt mici 😀 Adică la ce am văzut acolo…chiar merită din plin să stai o zi întreagă. Și din ce-am înțeles (încă nu știu exact) prețurile nu sunt mari nici la restaurante și snack bar-uri. O să încerc să ajung cât mai curând. Vreau un masaj și-o bălăceală zdravănă 🙂

 2. Foarte elaborat articolul si util! Chiar sambata aceasta vrem sa mergem si noi si bine ca am citit acest articol!
  M-am lamurit si in privinta zonelor, in privinta pretului de intrare si toate cele. Noi vrem sa stam toata ziua si sa putem merge in toate zonele! Sa beneficiem de toate rasfaturile de acolo. Nu stiu cum va fi treaba cu masajul si altele – pentru ca avand i ele alte preturi, nu stiu daca vom merge. Mi se pare destul de mult 83 de lei pentru o persoana….dar vedem daca se merita!
  Sper sa nu fie ciudati si lume multa, nesimtita acolo si sa ne relaxam cu adevarat!
  Imi voi lua halat, prosop…costum de baie…si haine de schimb! Mersi mult, Julia pentru informatii! 🙂
  Poate voi scrie despre experienta mea de acolo – intrebare: ai voie sa faci poze la toate cele de pe acolo?

  • Sunt mai puțin de 20 de euro pentru o zi de relaxare, cu acces la tobogane, saună, piscină. Iar prețul masajului este cel al pieței, nici mai ieftin, dar nici mai scump.
   Poți face poze atâta vreme cât nu deranjezi pe alții, e vorba de intimitatea fiecăruia.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.