Sovata, Lacul Ursu și multă distracție

2
1968
sursa foto

În primele zile ale lunii septembrie mă urcam într-un autobuz spre Sovata, o destinație despre care nu știam prea multe, doar clasicele ”…unde face Nicu armata” sau ”du-mă, mamă, la Sovata să-l cunosc și eu pe tata”. Nu l-am găsit pe Nicu, probabil și pentru că, între timp, armata a devenit facultativă. Mno, în afară de unități militare, Sovata mai are câteva chestii extrem de mișto, cum ar fi Lacul Ursu, Danubius Health Spa Resort sau Hotel Bradet. Dar sa le luăm pe rând…

Încep cu Lacul Ursu, motivul principal al vizitei mele în Sovata. Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume și este înconjurat de o priveliște ce îți taie respirația. Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată, datorită prezenței la suprafață a unui strat izolator de apă dulce, care împiedică iradierea căldurii în atmosferă. Practic, apa dulce de la suprafață funcționează precum o lupă încălzind stratul de apă sărată și apoi împiedică răcirea rapidă.

sovata-lacul-ursu-si-multa-distractie-beautybyjules-ro-1

Începând cu mijlocul sau sfârșitul lunii iunie temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri (termoclima lacului) poate să ajungă și la 50 de grade Celsius. La sfârșitul lunii iunie, când se deschide sezonul de balneație, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade. Începând cu luna august, însă, datorită nopților reci, apa din lac începe să se răcească din nou. Pentru conservarea căldurii lacului, scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10.00 și după ora 18.00, și doar într-o anume zonă a lacului. De asemenea, zilnic între orele 13.00 și 15.00, nimeni nu are voie în lac, deoarece în acel interval expunerea solară pe luciul apei este maximă și este necesar ca straturile de apă să se reașeze pentru a putea interveni efectul heliotermic. 

Datorită acestei heliotermii, Lacul Ursu are puternice proprietăți terapeutice. Este recomandată îmbăierea în acest lac persoanelor cu probleme ale articulațiilor, probleme de circulație a sângelui, probleme reumatice etc.

Suzana Pretorian, medic fiziokinetoterapie şi balneologie în cadrul Danubius Resort Sovata
Suzana Pretorian, medic fiziokinetoterapie şi balneologie în cadrul Danubius Resort Sovata

Deși este cel mai mare lac heliotermic din lume și are multiple beneficii pentru sănătate, nu acesta este motivul principal pentru care are atat de mulți vizitatori anual. Lacul mai are o proprietate aparte, stimulează fertilitatea femeilor. În anul 2011 a fost efectuată ultima determinare hormonala, la Budapesta, care a relevat valori foarte mari de estrogen și progesteron asemănători ca structură cu hormonii umani feminini. Aceștia se găsesc atât în apa sărată cât și în nămol și provin din crustaceul de apă sărată și din microflora lacului. 

Pentru că nu este suficient să faci baie în lac pentru a combate infertilitatea, Danubius Spa Health Resort a dezvoltat o infrastructura absolut necesară acestor tratamente. Tratamentul este stabilit în urma unui consult ginecologic și a unui set complet de analize solicitate anume. În urma acestora se recomanda, în funcție de afecțiuni, irigații vaginale, împachetări externe cu nămol, băi sărate, tampoane vaginale cu nămol, electroterapie, combinate cu consiliere de specialitate și multă relaxare pentru eliminarea stresului.

sursa foto
sursa foto

Am plecat spre Sovata complet neinformată, habar nu aveam despre tratamentele absolut incredibile și rezultatele fenomenale pe care femeile le obțin în urma acestora. Am aflat imediat ce am ajuns acolo și, deși mi se pare fascinant și foarte important, am stat cât de departe am putut de Lacul Ursu. L-am prins în câteva poze și am rezistat cu stoicism solicitărilor de a face o baie. Nu am avut curiozitatea nici măcar să îl testez cu vârful degetului de la piciorul drept. Sau stang. Pur și simplu nu poți fi niciodată suficient de sigur.

Ce am făcut, însă, pe toată perioada șederii, a fost să mă bucur de piscinele cu apă caldă sau rece, de saune, jacuzzi, tratamente de înfrumusețare și masaj. A fost extrem de dificil și nu știu cum rezistă soții doamnelor care vin aici pentru tratamente. Îmi este și milă de ei. Sărăcuții. Să mai adaug și că mâncarea la restaurantele complexului este extraordinar de bună?

sursa foto
sursa foto

Ce mi-a mai plăcut extraordinar de tare și nu aș vrea să trec prea ușor cu vederea este faptul că baza de tratament se află sub hotel și că ajungi extrem de rapid din cameră până acolo. Imbrăcat cu halat alb, uniforma oaspeților de la Hotel Brădet, cobori cu liftul direct la baza de tratament. Super elegant și simplu. Totul este pe baza cardului de acces pe care este musai să îl ții cu tine.

Pentru mine a fost o mini-vacanță extraordinară, am reușit să mă detoxific puțin de perioada aglomerată care își lăsase grav amprenta, m-am relaxat și m-am bucurat de liniște și pace. Chiar a fost o super experiență și sunt curioasă daca voi ați fost și cu ce impresii ați rămas (sau copii).

pe curând,

Raluca

PS: tot doi copii am, just so you know!

 

2 COMENTARII

  1. Oho ..mi-ai adus aminte de tineretile mele :))) si eu am fost pe acolo prin 1999 , deci nu era chiar asa de lux . ..dar tratamentele erau la fel …si da ..mancarea foarte buna …Privelistea, aerul curat , veveritele care se jucau si adunau alune de padure ,..mi-au ramas in memorie nesterse. Nu esti stresata de nimic ..chiar iti vine sa faci copii acolo :)))) Eu nu i-am conceput acolo …ci mai tarziu , dar stiu ca multe femei i-au conceput acolo 😀 ..cu cucces :))

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.