Scrisoare pentru fiul meu

7
16292

Am scris rândurile de mai jos în urmă cu trei ani pentru fiul meu. Avea şase ani atunci, surioara lui doar cinci, iar eu luptam rămân în viaţă. După trei operaţii grele în decurs de câteva luni, am decis scriu pentru fiecare dintre copiii mei scrisori. Scrisori în care le povesteam întâmplări haioase şi momente speciale, în care le dădeam sfaturi sau pur şi simplu le povesteam despre mine. Voiam rămân vie în amintirea lor şi aveam nevoie ca ei ştie cât de mult i-am iubit, îi iubesc şi îi voi iubi pentru todeauna. Aceasta este una dintre scrisorile scrise atunci:

„Dragul meu copil,

Poate consideri că viaţa a fost nedreaptă cu noi, cu tine. Ştiu că îţi este greu să trăieşti doar alături de mine şi de sora ta. Ştiu că uneori te simţi inconfortabil într-o casă plină de femei. Băieţii au nevoie de îndrumarea unui tată, au nevoie de un model pe care să îl urmeze, au nevoie de un bărbat de la care să înveţe să conducă cu o mâna fermă şi o inimă blândă. Sper însă că fac o treabă destul de bună şi de una singură şi că nu vei avea reproşuri prea grele pentru mine când vei creşte.

Te-am iubit din prima secundă, te-am croşetat înlăuntrul meu cu dragoste şi cea mai fericită clipă din viaţa mea este clipa în care te-am strâns la piept. Te cresc cu drag, cu iubire cât cuprinde Universul şi pricepere…câtă pot, câtă am dobândit eu până acum.

IMG_6790

De la viitor nu îmi doresc decât să fie blând cu tine şi să creşti fericit. Nu ştiu câte clipe am pe această lume, iar tu eşti încă mic, aşa că aş vrea să îţi las câteva sfaturi la care să te poţi întoarce ori de câte ori nu vei şti ce să faci. Câteva sfaturi care să te ajute şi să te îndrume indiferent dacă eu sunt sau nu încă pe aici.

Dacă poţi face un bine, întodeauna alege să îl faci şi niciodată nu aştepta nimic în schimb. Da, fiul meu, este mai simplu să ignori şi să nu te opreşti din drumul tău. Este mai simplu să te concentrezi pe ţelurile tale şi doar atât. Este mai simplu să trăieşti doar pentru tine. Dar tu, copilul meu drag, eşti mai bun de atât. Te-am învăţat să îţi pese de alţii, să îi iubeşti pe cei din jur, să fii OM înainte de toate. Nu căuta răsplată pentru binele făcut şi nu te lăuda la alţii cu ceea ce faci. Binele pe care îl faci se întoarce întodeauna la tine, dar asta este doar între tine şi Dumnezeu, nu ai nevoie de martori.

IMG_20141124_153328

Preţuieşte mereu femeia din viaţa ta. Fie că îţi este soţie, soră, prietenă, colegă, preţuieşte întodeauna femeia pe care o ai aproape. Vorbeşte frumos, politicos, deschide uşa pentru ea, ajută-o să care ce este mai greu, fii sensibil la nevoile ei, şi, atunci când este cazul, fii apărătorul ei. Ştiu cât mă iubeşti şi cât de importantă sunt pentru tine, aşa că poartă-te cu femeile din jurul tău aşa cum ai vrea ca bărbaţii din jurul meu să se poarte cu mine.

Violenţa nu este niciodată calea cea bună. Chiar dacă spiritul războinic îţi va spune altceva, să ştii de la mine că violenţa nu este niciodată potrivită. Dacă va fi nevoie să te aperi de cineva de măsura ta, apară-te. Întodeauna apară-te, nu încape îndoială. Dar nu confunda pe cineva de care va trebui să te aperi cu cineva mai slab care cu siguranţă nu are nici o şansă în faţa ta. Nu este o ruşine să întorci spatele şi să pleci şi nu este “nebarbatesc” să NU utilizezi violenţa chiar şi atunci când adversarul te provoacă. Fiul meu, nu îţi arăţi maturitatea şi bărbăţia în felul ăsta. Un bărbat adevărat nu are nevoie să demonstreze cu pumnii cât este el de bărbat.

IMG_1042

Şi dacă tot suntem la capitolul violenţă, ABSOLUT NICIODATĂ nu lovi o femeie. Pentru nici un motiv. Lovind o femeie, o umileşti, o pui la pământ. Da, ai mai multă forţă şi poţi, dar între a putea şi a face este o diferenţa mare. Tu să fii înţelept, fiul meu, şi să nu foloseşti darurile cu care natura te-a înzestrat, cum este forţa ta, pentru a face rău. Eşti mai bun de atât.

Iubeşte-ţi soţia la fel cum te iubeşti pe tine, sau chiar mai mult şi fii un sprijin adevărat pentru ea. Dacă ai ales-o pe ea să fie o parte din tine, ai ales-o cu bune şi rele, cu calităţi şi defecte, căci nici un om nu este perfect. Dacă ai ales-o pe ea să îţi fie soţie, ai ales să îţi fie partener până la final. Ai ales să o iubeşti doar pe ea, să fii alături de ea, să o sprijini, să o încurajezi, să o ajuţi să crească. Tu fă-ţi partea ta şi ea îşi va face partea ei. Arată-i soţiei tale iubire şi înţelegere şi te va răsplăti asemenea.

IMG_0582

Fii cu adevărat capul familiei tale. Familia pe care o întemeiezi cu femeia pe care o vei alege trebuie să fie cel mai important lucru pentru tine. Să fii alături de ei aşa cum am fost eu alături de tine, fiul meu, la fiecare pas. Să le asiguri tot ce au nevoie, să îi sprijini şi să îi ridici ori de câte ori cad. Să nu renunţi la ei indiferent de situaţie, indiferent de ce vor face, să fii acolo, prezent, tot timpul. Nu există dar mai mare pe care să îl poţi oferi familiei tale decât timpul tău.

Iartă şi uită, viaţa este prea scurtă să o iroseşti purtând cu tine sentimente grele. Oamenii sunt plini de defecte şi greşeli, la fel şi tu. Iartă greşelile altora şi uită de ele. Pe cei care îţi greşesc iar şi iar, mai bine îi laşi în urmă. Nu încerca să fii chit cu oamenii răi, nu vei face decât să coborî la nivelul lor. Cel mai bine este să alegi un drum separat. Iartă, uită, şi când este cazul, lasă-i în urmă pe cei care nu merită.

IMG_5806

Nu minţi. Cuvântul tău să fie cuvânt. E important să fii un om de cuvânt, fiul meu, în ochii tăi şi în ochii celor din jur. Minciuna nu e bună nu doar pentru că poţi fi prins rostind-o, minciuna nu e bună pentru că te poţi pierde pe tine. Pune valoare pe adevăr.

Fii serios şi de încredere. Fii un om de cuvânt şi respectă tot ceea ce spui. Dacă promiţi ceva, fă ceea ce ai promis. Nu lăsa pe nimeni la greu şi nu îţi încălca cuvântul. Fiul meu, ţine-ţi promisiunile în primul rând pentru tine, căci tu eşti cel alături de care va trebui să trăieşti fiecare clipă. Un om bun, un om pe care ceilalţi se pot baza, un om cu un caracter frumos, asta este ceea ce îmi doresc eu să devii.

IMG_6593

Iubeşte oamenii. Oamenii sunt de toate formele, mărimile, culorile. Tu să iubeşti pe fiecare dintre ei aşa cum este. Nu trebuie să fii de acord cu viaţa lor, cu ceea ce fac, cu alegerile lor de orice fel. Tu trebuie doar să îi iubeşti pentru diversitatea lor, pentru cine sunt şi pentru cine pot deveni.

Strânge experienţe. Călătoreşte. Cânta. Dansează. Razi cât de mult şi cât de tare. Citeşte. Fă tot ceea ce îţi bucură sufletul şi strânge cât de multe experienţe şi amintiri poţi. Nimic nu te va face să creşti mai tare decât experienţele pe care le vei trăi.

IMG_20141127_143645

Învaţă toată viaţă şi munceşte pentru ceea ce îţi doreşti. Fiul meu, nu eşti niciodată prea bătrân să înveţi şi niciodată nu ştii suficient pentru a te putea opri din învăţat. Învaţă cât de mult şi cât de bine poţi şi în fiecare zi află ceva nou, ceva ce ieri nu ştiai. Munceşte pentru visele tale şi nu te lasă niciodată doborât. Cu cât îţi doreşti ceva mai tare cu atât să munceşti mai mult. Visele se împlinesc şi tu trebuie să fii cel care munceşte pentru a le transformă în realitate.

Strânge amintiri, iubire, experienţe şi oamenii, nu bani. Da, banii sunt importanţi atunci când nu îi ai. Este greu să trăieşti fără ei şi lipsurile aduc necazuri. Dar asta nu înseamnă că ţelul tău în viaţă trebuie să fie să ai cât mai mulţi bani. Ţelul tău trebuie să fie fericirea, şi fericirea nu se poate cumpăra. Strânge amintiri, ele vor fi alături de tine când toţi ceilalţi nu vor mai fi. Strânge experienţe, ele îţi vor clădi caracterul. Strânge iubire, ea îţi va umple sufletul şi inima. Strânge oameni, prietenii adevăraţi sunt fraţii pe care viaţa ne dă voie să îi alegem.

IMG_6791

Nu trăi în trecut, viaţa este prea scurtă pentru regrete. Clipa prezentă este singura clipă de care poţi fi sigur. Nu te judeca pentru ce ai făcut greşit ieri, nu poţi schimba clipa ce tocmai a trecut. Fiul meu, nu te judeca aspru pe tine cel de ieri, căci cel de ieri nu avea experienţele şi cunoştinţele de astăzi. Trăieşte acum şi aici şi lasă-te pe tine cel de ieri cu traiul zilei sale.

Cel din urmă sfat şi cel mai important, copile, iubeşte cât poţi, cu toată inima, cu tot sufletul, cu tot trupul, căci nu este nimic mai presus de iubire.

IMG_6564

Fiul meu, îmi doresc pentru tine să fii fericit. Îmi doresc să fii un om bun. Un om iubit de cei din jur. Un om cu inima plină de dragoste. Îmi doresc pentru tine să fii puternic şi curajos, dar blând şi cuminte. Îmi doresc să fii tot ceea ce poţi fi. Îmi doresc să fii OM.

Cu dragoste nemărginită,

Mama ta”

7 COMENTARII

  1. Drage Jules,
    Dupa multa vreme in care am absentat, mi s-a facut dor de aceste rânduri. Citesc de fiecare data cu acelasi entuziasm, ca si prima data, scrisoarea ta. E pura si pentru mine asa o sa ramana. (Au treccut aproape doi ani de când am citit-o prima data, ramane acolo, pentru ”momente”. 🙂 )

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.