SPF – Scut zilnic pentru piele sănătoasă

7
2262

Ne referim de multe ori la micile trucuri de înfrumusețare ca la un arsenal de seducție. Codița perfectă de eyeliner este o săgeată țintită spre inima celui ce ne e drag, buzele perfect rujate șoptesc cuvinte de amor și într-un surâs devin un arc perfect. Dar armura personală? Suntem cuceritoare, da, însă chiar și când suntem în ofensivă trebuie să avem un scut protector. Oare ce produs din trusa noastră de cosmetice ar putea fi comparat cu un scut?

Ne folosim de frumusețea noastră pentru a ne descurca mai bine în viață și nu e neapărat un lucru rău. Până la urmă, dacă nu te folosești de ceea ce ți-a fost dăruit, e chiar păcat. Însă e o greșeală impardonabilă să nu păstrezi ceea ce ți-a fost dăruit cât mai mult timp, să lași să se irosească. Scutul de care vorbeam mai devreme este cel care protejează ceea ce ne-a fost dăruit – frumusețea naturală, cea pe care ne clădim imaginea seducătoare. O armură invizibilă pe care ar trebui s-o purtăm zilnic ca să ne păstrăm pielea sănătoasă și frumoasă – protecția solară.

Photoderm MAX Aquafluide - Bioderma

Și zilnic este cuvântul de ordine. Protecția solară nu ar trebui să fie opțională în sezoanele reci și obligatorie doar în cele calde. Soarele și radiațiile UV sunt elemente prezente zilnic în viețile noastre, așa că protecția ar trebui să existe în fiecare zi. Și nu e ca și cum nu avem nevoie de soare. Însă cu o mână ne mângâie, cu cealaltă ne dă ghionturi. Avem nevoie de lumina soarelui pentru ca organismul nostru să producă vitamina D, dar și să fim mai veseli. Însă dacă razele UVB își arată „colții” repede și putem vedea daunele produsele de ele – arsurile solare – cele UVA produc daune în straturile profunde ale pielii și problemele cauzate de ele se văd în timp. Riduri, pierderea fermității pielii și pete.

Iar dacă radiațiile UVB își ating pragul maxim pe timp de vară, cele UVA sunt prezente tot timpul anului, de când răsare soarele și până când apune. Asta înseamnă că zonele expuse sunt supuse constant riscurilor, nu doar pe timp de vară. Hainele ne protejează, însă fața, gâtul, mâinile, acestea rămân constant în bătaia UVA, tot timpul anului, fie iarnă, fie vară. Dar, o să spuneți, îmbătrânirea face parte din mersul natural al vieții. Și de ce să o grăbim prin expunere necontrolată la radiațiile solare, când o putem preveni. Suntem toți, femei și bărbați, incredibili de mândri când ni se dau mai puțini ani decât cei pe care i-am numărat la aniversarea zilelor de naștere, așa că dacă tot avem la îndemână un scut protector pe care îl putem folosi, de ce să nu o facem?

Photoderm MAX Aquafluide SPF50+

Ne aflăm încă în afara sezonului de plajă, la granița dintre iarnă și primăvară, iar fața, gâtul și mâinile rămân încă expuse soarelui. Este atât ușor să le protejăm, trebuie doar să vrem. Produsele cu SPF sunt din ce în ce mai avansate, texturile lejere, protecția înaltă. Și da, protecție înaltă ar trebui să folosim toți, să nu ne amăgim cu un factor de 15-20 din crema de zi sau din fondul de ten. Pentru că studiile arată clar – nu folosim niciodată cantitatea necesară de produs cu SPF pentru a obține protecția înscrisă pe etichetă. Ar trebui să folosim, doar pentru față și gât, aproximativ o jumătate de linguriță de produs cu filtru de protecție la fiecare aplicare (2 mg per cm 2 de piele).

Gândiți-vă bine, chiar folosiți atâta cremă de zi cu SPF? Pentru că o cantitate atât de mare de fond de ten știu prea bine cum ar arăta aplicată pe față, și nu avantajează pe nimeni. Folosim undeva între un sfert și o jumătate din cantitatea necesară de SPF în mod curent. Și asta reduce factorul de protecție nu chiar la jumătate, cum am crede, ci cam la o treime. Făcând un calcul rapid, SPF 20 devine aproximativ 7. SPF30 urcă la 10, iar SPF50+ se duce undeva la 20. Asta pentru că noile reglementări europene cu privire la etichetarea cosmeticelor nu mai permit valori peste 50. Semnul „+” după SPF50 arată faptul că produsul are cel puțin SPF60 în urma testelor de laborator.

Produsele cu SPF sunt greu de găsit extra-sezon în majoritatea magazinelor, însa farmaciile au mereu la raft astfel de produse, dedicate protecției solare. De altfel, aici găsim și cremele care au cele mai avansate formule. Bioderma Photoderm MAX este o gamă de produse de protecție solară în care am încredere. An de an formulele și texturile beneficiază de ultimele cercetări în domeniu, iar anul trecut s-a lansat varianta Photoderm MAX Aquafluide SPF50+.

Bioderma Photoderm MAX Aquafluide - scut de protectie solara

E un produs cu care pot să-mi mulțumesc și soțul când vine vorba de textură, pentru că este lejeră și are efect Dry Touch, matifiant, și asta fără să lase urme albe pe ten. Și cum îl știu de pretențios, aș zice că este produsul perfect pentru orice persoană care nu folosește SPF doar din cauză că are impresia că texturile sunt prea dense sau prea grase.  Și aceasta este varianta incoloră. Photoderm MAX Aquafluide are și două variante colorate – Light și Golden – pentru doamnele și domnișoarele care nu pot renunța deloc la fond de ten.

Lista INCI Bioderma Photoderm MAX SPF50+ Aquafluide

Ce-mi place la Photoderm MAX Aquafluide este că reușește să combine filtrele fizice (dioxidul de titan) cu cele chimice de ultimă generație, cum sunt Tinosorb M și Tinosorb S, dar și avobenzona și octocrylene, filtre deja demonstrate în absorbția radiațiilor UV. Pur și simplu este un produs ce oferă un spectru larg de protecție. În plus, formula conține protecție biologică prin complexul Cellular Bioprotection, prevenind și degradarea celulară și îmbătrânirea prematură a pielii. Și asta fără compromisuri când vine vorba de textură.

Fiecare dintre cele trei variante – incolor, Light și Golden – este lejeră și nu încarcă inutil tenul, chiar folosită în cantitatea necesară (2mg per cm2 de piele, da?). Variantele colorate pot fi folosite în locul fondului de ten, având acoperire mică spre medie. Iar pentru 40ml de produs, cât ar fi necesarul pentru protecție zilnică timp de o lună, prețul este de 56 sau 60 de lei, în funcție de varianta pe care o alegeți, incoloră sau colorată.

Cam așa arată pe tenul meu varianta Light după 4 ore. E timpul să reaplic.

Bioderma Photoderm MAX Aquafluide SPF50+ Claire - dupa 4 ore

Apropos, știați că valoarea SPF-ului ar trebui interpretată diferit în funcție de tipul de piele? Perioada de protecție împotriva arsurilor este foarte personală și poate fi calculată în felul următor: se ia perioada în care pielea se înroșește fără protecție solară (câteva minute în cazul pielii foarte deschise, poate câteva zeci de minute în cazul pielii închise la culoare) și se înmulțește cu numărul SPF. Spre exemplu, dacă în 5 minute de la expunerea pielii fără protecție la soare aceasta se înroșește, cu un SPF50 aplicat ar fi protejată timp de 5*50=250 minute. Asta înseamnă că după 4 ore produsul de protecție solară ar trebui reaplicat pentru ca pielea să fie din nou protejată.

Așa că nu uitați trei lucruri:

 1. SPF-ul se folosește zilnic, nu doar vara.
 2. Orice SPF ați alege, aplicați-l generos și prin tapotare, nu întindere sau ștergere pentru a beneficia de întreaga protecție.
 3. Încercați totuși să alegeți un SPF ridicat ca să beneficiați de o perioadă cât mai mare de protecție împotriva radiațiilor UV.

7 COMENTARII

 1. Ce draguuut, vreau si eu!! 😀 Mereu m-am ferit sa folosesc de teama sa nu-mi ingrase tenul mai mult decat e deja…si asa in ultima vreme a cam luat-o razna si se ingrase foarte repede, desi nu mi-am schimbat rutina zilnica…

  • Formulele noi sunt foarte lejere și au filtre de protecție din ce în ce mai avansate.
   E posibil să ți se îngrașe tenul și ca o reacție la lipsa de hidratare, să știi. Chiar dacă tu nu schimbi rutina, pielea poate are alt nevoi. Mai ales la schimbarea sezoanelor apar ceva probleme.

 2. un articol interesant,din pacate pentru mine eu crema de protectie nu o folosesc decat vara si asta doar daca stau la soare altfel nu prea o folosesc.Din articolul tau am tras o concluzie ,asa ca am sa o aplic si am sa o folosesc si pentru fetita mea,am in casa crema de protectie cu factor mare de protectie

  • E important să folosim SPF zilnic mai ales pentru protecția UVA. Din păcate incidența cancerelor de piele este din ce în ce mai crescută și asta pentru că nu obișnuim să folosim creme de protecție decât atunci când stăm la plajă. Și totuși în oraș avem mai multe șanse să facem pete și să ne ardem, pentru că sunt multe ferestre care reflectă lumina și o concentrează pe pielea noastră, indiferent de anotimp.

  • Devine mat, dar nu imediat, la câteva minute după aplicare, când se așează. Se menține ok pe ten mixt cu tendință de deshidratare, ca al meu, dar vara trecută când am folosit varianta colorată am aplicat și un pic de pudră deasupra, pe zona T. În farmacii ar trebui să găsești și mostre sau testere (ca să rogi o farmacistă drăguță să-ți pună puțin produs într-un recipient) ca să poți să încerci să vezi cum se comportă pe tenul tău.

 3. […] Până atunci, pielea albă era la mare căutare și reflecta statutul social. Doar oamenii simpli, cei care lucrau foarte mult în afara clădirilor de birouri, se bronzau, iar pielea albă, neatinsă de soare, reflecta astfel categoria socială. Iar Coco Chanel a schimbat lucrurile la 180 de grade. Prin anii ’30 industria de frumusețe a început să lanseze produse speciale pentru grăbirea apariției bronzului. Prima generație “bronzată” a devenit însă “faimoasă” cu adevărat prin anii ’70. Atunci când s-au văzut foarte clar efectele supra-expunerii la soare – cancerul de piele. Au fost necesari aproape 40 de ani pentru a vedea efectele nocive ale expunerii neprotejate la soare, însă sper din tot sufletul că am reușit să învățăm din greșelile generațiilor anterioare și că ne folosim tot timpul anului de scutul personal de protecție. […]

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.