Mese sănătoase fără stat în bucătărie

14
1279

Dacă ați citit articolul cu “10 obiceiuri care ne îmbătrânesc” probabil ați văzut că am pus cât de cât și problema dietei. Pentru că ne place sau nu, felul în care ne prezentăm este o sumă de factori care ne influențează. Iar dieta, subiect discutat și paradiscutat în ultimii ani, ne ajută sau nu să menținem o piele mai curată, un păr mai sănătos, dar ne influențează și calitatea vieții. O dietă echilibrată înseamnă mai multă energie, o calitate ridicată a nutrienților înseamnă un corp mai sănătos.

Sunt într-o perioadă în care încerc să mă adaptez la schimbările prin care trece corpul meu. La 20 de ani puteam mânca orice și în orice cantitate și eram plină de energie, iar corpul nu dădea semne că ar fi deranjat. Însă acum, după 30 de ani, încep să-mi fac griji cu privire la felul în care mănânc. Mese de cele mai multe ori dezordonate, pe fugă, lipsite de nutrienți, alese doar pentru gust sau aspect. Și cred că mare parte din voi se regăsește în ceea ce spun.

Sunt o gurmandă – sau îmi place să cred asta. Îmi place să mănânc, încerc de fiecare dată mâncăruri noi și puține sunt lucrurile pe care le dau la o parte din prima, fără să le încerc măcar o dată. Îmi plac mixurile inedite, îmi place să încerc condimente noi și să amestec carnea nu doar cu legume, ci și cu fructe. Dar nu am suficient timp să gătesc, iar de multe ori ajung să arunc repede într-o tavă sau într-o tigaie ce-am prin frigider, cât să calmez stomacul care dă semne de neliniște. Asta dacă nu asamblez repede două sandwich-uri și aia e.

În căutarea a noi metode a împăca și capra, varza și lupul, am început să mă interesez de tehnologia care-mi permite să economisesc atât de prețiosul timp, fără să fac însă compromisuri când vine vorba de calitate. Și am (re)descoperit tehnica revoluționară a slow cooking-ului sau gătitul lent la foc mic, în cadrul unei cine demonstrative. O tehnică ce este apreciată la nivel internațional pentru beneficiile pe care le oferă: gustul care se dezvoltă în timp, frăgezimea alimentelor, nutrienții care se mențin în mâncare, rezultând întotdeauna preparate sănătoase și mult mai savuroase.

Pop up Dinner - Crock -Pot

Parcă dă cu virgulă ideea de “slow cooking” asociată cu economia de timp, nu? Nu chiar pentru că totul e simplu când ai tehnologia de partea ta. Există aparate de gătit Crock-Pot care conferă mâncărurilor un plus de savoare și gust, păstrând calitățile nutritive ale alimentelor. Adică gustos, sănătos, dar și simplu. Și ideal pentru un stil de viață foarte activ de altfel.

Nu ai nevoie de ore în șir petrecute în bucătărie, ci doar de un pic de programare a activităților. Adică să alegi din timp ceea ce vrei să gătești, să te gândești când vrei masa gata și desigur, să ai un slow cooker. Pui ingredientele înăuntru, setezi funcția de gătire, iar Crock-Pot face sigur treaba, fără să stai lângă el, să amesteci, să adaugi ingrediente sau să te siguri că nu dă nimic în foc. Nu are nevoie de supraveghere, iar când revii acasă ai masa pregătită.

Ce poți găti cu un slow cooker cum e Crock-Pot? Supe, ciorbe, feluri principale, fripturi, deserturi și chiar preparate vegetariene. Pur și simplu limitează timpul petrecut în bucătărie, fără să limiteze opțiunile gastronomice. Așa, cât să nu ne mai plângem că mâncăm tâmpenii din lipsă de timp.

De ce e slow cooking-ul sănătos: pentru că permite păstrarea enzimelor  şi vitaminelor hidrosolubile, limitează degradarea vitaminelor termolabile, asigurând astfel o alimentaţie sănătoasă. Se poate controla nu doar temperatura, dar și timpul de preparare pentru a păstra calitățile nutritive ale alimentelor. Rămâne întrebarea “cum știu să setez funcția High sau Low și durata de preparare în funcție de ingrediente?”. S-a gândit importatorul, Skin Media, și la asta, așa că fiecare aparat de gătit este însoțit de o carte de rețete. Și nu vă gândiți că sunt mâncăruri de care nu v-ați atinge, pentru că aceste cărți de rețete sunt dezvoltate împreună cu chefi locali, astfel încât ingredientele să fie ușor de găsit, iar mâncărurile propuse să ne tenteze.

Crock Pot - diverse dimensiuni

Slow cooker-ul are vasul de ceramică termică ce ajută la omogenizarea temperaturii de gătire, făcând ca aromele să se întrepătrundă perfect. Este detașabil și în plus poate fi utilizat separat și în cuptor. În plus, are funcție de păstrat la cald, așa că și dacă programul ni se dă peste cap într-o zi, tot avem o masă caldă care ne așteaptă acasă la finalul zilei.

Trebuie să consume multă energie, doar e un aparat electric! Nu! Consumă cât un bec, iar pentru că este disponibil într-o gamă variată de dimensiuni (gătit pentru 2 sau 7 persoane), nu există nici risipă.

Crock Pot 4,7 L - Digital

Eu tocmai ce mi-am comandat primul meu Crock-Pot și am de gând să încep să folosesc mai des și blenderul Breville. Pentru asta mi-am mai comandat încă un recipient portabil, poate îl conving și pe domnul soț să mă însoțească în călătoria asta cu mâncatul rapid, dar sănătos. Cert e că nu-i place nimic verde, așa că va trebui să țin verziturile cât mai departe de el.

Dacă aveți un slow cooker acasă m-ar bucura să-mi spuneți care sunt mâncărurile voastre preferate gătite astfel. Rețete de smoothies aveți să-mi dați? Voi cât de sănătos reușiți să mâncați zilnic?

14 COMMENTS

  1. Mie imi place mancarea mai mult cruda sau gatita cat mai putin, asa ca nu prea ii vad rostul domnului Crock pot in bucatarie, dar sunt sigura ca intr-o bucatarie traditionala s-ar incadra foarte bine, mai ales ca romanul fierbe mancarea ore in sir, pana se alege praful de nutrienti.
    Gatitul sanatos necesita putin timp si multa inventivitate.
    Smoothie-urile sunt micul meu dejun preferat. In ceea ce priveste verziturile, tocmai acesta este farmecul lui – daca frunzele verzi sunt combinate cu fructe si sunt pasate bine, nu se mai simte deloc gustul lor (bine, daca pui verzituri intens aromate, lucrurile se schimba – gen frunze de telina, patrunjel, menta). Preferatele mele sunt:
    – banane + capsuni + kiwi + spanac/salata verde/frunze de sfecla
    – banane + capsuni + kiwi + spanac/salata verde/frunze de sfecla + menta
    – banane + mar copt + coacaze
    – banane + portocale + spanac/salata verde/frunze de sfecla
    – banane + piersici/nectarine
    Uneori mai adaug si niste Amazing grass sau tarate de grau.

    In general nu-mi lipseste banana, pentru ca ea da cremozitate, si nu pun niciodata lactate, pentru ca amestecul de fructe + lactate ma deranjeaza la stomac.

    • Păi nu e vorba de supra-gătit, ci de gătit la temperaturi foarte joase. Și nu vorbim de fiert, ci, dacă vrei, gătit în suc propriu. Tocmai, că alimentele își păstrează mai bine nutrienții și mâncărurile tradiționale devin astfel mult mai sănătoase, iar gustul este altul, mult mai apropiat de ceea ce ar trebui să fie. Crock-Pot nu se încadrează chiar deloc în gătitul tradițional.

  2. Pfff inseamna ca e oamenii care au mult timp la dispozitie. Eu cand vin de la munca in 30-40 min vreau sa pregatesc masa si sa mananc. Nu ma deranjeaza sa amestec si sa verific. Daca lucrezi de acasa si timpul nu e o problema, e ok.

    • Flori, tu ai citit ce-am scris sau ai scanat rapid și-ai ajuns la comentarii? Pentru că am scris lucrurile astea și mi se pare că ducem o discuție în contradictoriu doar de amorul artei.
      Setezi cea mai mică temperatură și în funcție de slow-cooker selectezi timpul, care poate fi între 3-4 ore până la 7-8 ore pentru un slow cooker manual și 20 de ore pentru unul digital și cu capacitate mai mare. În plus, ai funcție de păstrare la cald după ce se termină prepararea. Adică pui dimineața la gătit și ai seara masa gata, fără să stai să supraveghezi nimic.

      • Draga Jules, eu am citit intreg articolul si nu este precizat nicaieri timpul efectiv de preparare (spui doar “cand revii acasa ai masa pregatita”). Nu e o discutie in contradictoriu, ci doar doresc sa aflu mai multe informatii. Eu nu consum carne, iar pentru mine “fragezimea care se dezvolta in timp” e o caracteristica specifica doar carnii, deci nu ma intereseaza. Dimineata incep programul devreme, asa ca nu am timp sa pregatesc cele necesare pentru mancare, de-asta intrebam cat timp dureaza gatitul efectiv, sa vad daca se pliaza pe programul si necesitatile mele (daca o mancare de legume se gateste intr-un timp decent, tinand cont ca m-as apuca de ea dupa ce ma intorc de la munca).

        Imi cer scuze daca mesajele mele ti-au lasat impresia ca sunt Gica contra de amorul artei, nu aceasta a fost intentia mea. Si eu, ca si tine sunt in cautarea unui stil de viata mai sanatos si de produse de gatit care sa-mi faca viata mai usoara.

        Iti doresc o zi frumoasa!

        • Pentru că ar fi absolut redundant să specific un timp de preparare când acesta diferă în funcție de ingrediente, cantitatea lor, tipul de Crock-Pot – digital sau manual – și dimensiunile acestuia. E normal ca legumele să aibă un timp de preparare mai mic și carnea mai mare. Ai două link-uri în articol, catre site-ul oficial Crock Pot România și către Culinar.ro, care oferă inclusiv o serie de rețete pentru slow cooker, chiar și pentru mâncăruri vegane.
          Dacă spui că gătești în principiu legume și măncăruri bazate pe ele, nu cred că timpul de preparare efectivă și pus la gătit depășește 15 minute.
          Mie astăzi mi-a ajuns comanda, deci încă nu am apucat să-l folosesc. Am și precizat la final că l-am comandat, urmează să îl folosesc în perioada următoare.

  3. Buna Jules,

    Am si eu o mica intrebare: pot sa gatesc diferite retele cu Crock-Pot sau este nevoie sa pregatesc doar retele care sunt specificate in cartea de retete care vine in acelasi pachet cu Crock-Pot?
    M-am uitat in cartea retete pentru un anumit tip de Crock-Pot si pot spune ca nu ma incanta sa fac mereu si mereu aceleasi mancaruri. Pe de alta parte, daca folosesc o reteta oarecare de pe internet (reteta pentru o tocanita de legume, sa zicem) nu voi stii exact cat timp sa setez si daca toate ingredientele se vor face in acelasi timp sau trebuie sa le pun pe rand, pentru ca unele se vor fierbe mai repede, altele mai incet.

    Multumesc pentru raspuns.:)

    • Poți încerca și alte rețete, orice carte cu rețete trebuie luată ca și sugestie. Găsești o mulțime de rețete pe net și pentru Crock-Pot sau slow cooker, cât să-ți poți da seama cât ar trebui să setezi timpul cât mai bine.
      Din ce mi-am dat eu seama (de-abia l-am primit ieri și cercetez :D) cartea de rețete e cât să-ți dai seama care sunt timpii de preparare pentru diferite ingrediente, să pornești de-acolo mai departe, să experimentezi. Eu am căutat și rețete pe net. Spre exemplu, mâine am de gând să încerc ceva friptură cu legume. Sper să mă obișnuiesc și eu rapid cu al meu și să pot să scriu câteva tips&tricks pe mai departe, când încerc mai multe rețete.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.