Călătoreşte de-a lungul Pacificului alături de „Vaiana”

1
2064

Am venit acasă zâmbitoare într-o miercuri și mi-am anunțat copiii că mergem în Afi să vedem Vaiana. Bella a început să țopăie prin casă, fericire mare, știa trailerul și abia aștepta să vadă filmul. Ba mai mult, știa care este faza cu prima prințesă polineziană. Toni, în schimb, nu a fost prea încântat, ba chiar a avut nevoie de ”încurajări” (a se citi corect mită sub formă de meniu mare cu nachos…) pe motiv că este ”un film pentru fete”.

Filmul a fost în format 3D, dublat, și, deși chiar nu sunt fan al filmelor dublate, am râs, ne-am întristat, ne-am bucurat și am trăit experiența de parcă am fi făcut parte din ea. Este necesar să menționez că, dintre noi trei, domnul ”este un film pentru fete” a fost cel mai încântat de experiență și a vorbit o săptămână întreagă despre Vaiana? Și asta pentru că filmul este plin de acțiune și faze care mai de care mai amuzante.

calatoreste-de-a-lungul-pacificului-alaturi-de-vaiana-beautybyjules-ro

Vaiana este despre o adolescentă îndrăzneață care pleacă într-o călătorie pe pe mare pentru a-l găsi pe semi-zeul Maui, alături de care trebuie să își salveze insula dar și oceanul întreg. Împreună, cei doi vor traversa oceanul într-o călătorie plină de acțiune, pe timpul căreia vor întâlni creaturi feroce și situații imposibile.  

Filmul „Vaiana” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 25 noiembrie 2016, în format 2D & 3D, varianta dublată.

 „Vaiana este fiica în vârstă de 16 ani a conducătorului Motunui”, spune regizorul Ron Clements. „Este curajoasă, hotărâtă, miloasă şi foarte inteligentă. Are o atitudine de tipul «niciodată să nu spui niciodată» şi o conexiune extrem de profundă cu oceanul.” Iar regizorul John Musker adaugă: „E neliniştitor şi de neînţeles pentru ea de ce poporul ei nu merge dincolo de reciful care le înconjoară insula, cu atât mai mult cu cât ea a fost atrasă de ocean întreaga ei viaţă.”

calatoreste-de-a-lungul-pacificului-alaturi-de-vaiana-beautybyjules-ro-1

Povestea este inspirată în parte din istoriile orale ale oamenilor şi ale culturilor din Oceania, unde realizatorii filmului au călătorit pentru a învăţa cât mai multe cu putinţă. Vreme de secole, cei mai mari navigatori din lume au explorat cu măiestrie vastul Pacific, descoperind multe insule din Oceania. Dar apoi, cu aproximativ 3,000 de ani în urmă, aceste călătorii au încetat timp de un mileniu, şi deşi există nenumărate teorii de ce s-a întâmplat acest lucru, nimeni nu ştie cu exactitate motivele. „Nagivarea – găsirea drumului – reprezintă o parte extrem de importantă din cultura Pacificului. Polinezienii străvechi îşi croiau drum peste mări, găsind calea de la insulă la insulă, fără a folosi instrumente moderne, ci doar cunoştinţele pe care le aveau legate de natură, de stele, de valuri şi de curenţi”, spune Musker.

 

Vaiana este genul ăla de film pe care TREBUIE să îl vedeți. Pentru cei mici este o bucurie de film și o lecție importantă despre viață, cultură, legături și moștenire, despre curajul de a fi tu însuți și de a trece peste orice obstacole apar în călătoria ta. Vaiana este o altfel de prințesă, o altfel de războinică, o învingătoare, și cred cu tărie că ficele noastre trebuie să mai vadă și altfel de prințese. 

Filmul este regizat de echipa renumită formată din Ron Clements şi John Musker care au mai regizat şi „Mica Sirenă”, „Aladdin”, „Prinţesa şi Broscoiul”, şi produs de Osnat Shurer, care este cunoscut pentru „Lifted” şi „One Man Band”.

1 COMENTARIU

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.