Bursele Superscrieri 2014 – Deadline 9 mai!

9
1983

Cu întârziere pe care o să vă rog să o scuzați, am o veste pentru cei care militează împotriva violenței domestice.

Până pe 9 mai, orice autor din România – indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvânt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital – este invitat să aplice la programul Bursele Superscrieri/Avon.

În această fază, autorii se pot înscrie cu o propunere de proiect jurnalistic pe tema “violența domestică” și pot câștiga una din cele 3 burse a câte 1000 de euro pentru realizarea proiectului.

Înscrierea se face online, individual sau în echipă (autor+fotoreporter/artist vizual), prin completarea formularului de aplicație pe site-ul www.ffff.ro/burselesuperscrieri.

burse superscrieri_9 mai ddl

Din juriul care va selecta bursierii fac parte: Dan Duca, Liviu Iolu, Mihnea Maruță, Paul Radu, Raluca Kisescu, Simona Tache,Vlad Mixich și Vlad Petreanu. Întreg programul se va desfășura sub îndrumarea Monei Dîrțu, care va susține și partea de mentorat dedicată bursierilor în perioada realizării materialelor.

Bursele Superscrieri/Avon este un program lansat de Fundația Friends For Friends și Avon România, a cărui menire este să sprijine financiar și profesional autorii români de creative non-fiction care pot să gândească, să documenteze și să finalizeze proiecte jurnalistice complexe, de profunzime, pe tema violenței domestice din România

“Cred că asocierea unui brand puternic cu un produs premium jurnalistic reprezintă un schimb onest de beneficii. Într-o presă muribundă din multiple cauze, gestul unei companii de a susține un proiect de burse/un proiect jurnalistic poate reprezenta o gură de aer. Documentarea presupune de cele mai multe ori cheltuieli pe care din păcate, cele mai multe redacții nu le mai aprobă, ceea ce înseamnă evident și subiecte mai puține sau mai greu de abordat. Efortul e cu atât mai salutar cu cât programul de burse vizează un subiect tabu, precum acesta al violenței domestice, cea căreia îi cad victime numeroase femei, copii, bătrâni.”, declară Dan Duca, unul dintre jurați.

Programul Bursele Superscrieri/Avon se desfășoară sub umbrela Premiilor Superscrieri – o competiție care premiază, din 2011, jurnalismul narativ și scriitura creativă. 2014 e primul an în care Superscrieri are și un program de burse, de finanțare de conținut.

 “E un program din ce în ce mai complex, adunat sub acest nume, Superscrieri. Încercăm prin acest program, care a debutat ca o competiție anuală (anul ăsta la a 4-a ediție), să încurajăm – și chiar să creștem – numărul celor ce scriu pertinent, cu mijloacele unei scriituri originale. Eu cred că acest tip de scriitură, numită și „creative writing”, „narrative journalism” sau, pur și simplu,  „storytelling”, aduce în peisajul relatării realității către publicul larg nu doar o emoție, datorită mijloacelor literare pe care le folosește, ci și, mai ales, o etică mai înaltă a scrisului. Și aici apare miza inițială a Superscrierilor. Pentru că acest firav (încă) Pulitzer românesc are misiunea declarată de a încuraja și crește autori care, prin forța scriiturii lor, aduc în fața publicului relatări mai robuste, mai documentate, mai puțin frivole, care în final să poată genera schimbarea unei societăți tot mai ușor de antagonizat și de manipulat.”, declară Sorin Trâncă, Președintele FFFF.

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorați: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/Avon se numără: HotNews, Sapte Seri, Cațavencii, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Dilema Veche, Blitz TV, Decât o Revistă, Marie Claire, România Pozitivă.

#Despre Fundatia Friends For Friends si Premiile Superscrieri

Lansate în 2011, Premiile Superscrieri reprezintă o competiție care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale. Cu un istoric la primele 3 ediții de aproape 1000 de lucrări înscrise, cu peste 50 de câștigători și premii în valoare totală de peste 15 000 de euro, competiția își propune să încurajeze în România acele povești puternice și texte de calitate care informează corect, emoționează, modifică percepții și atitudini. 

 Fundația Friends For Friends (FFFF) susține creativitatea practică. Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio – program de antrenare și dezvoltare a creativității, expoziția Ciorne 2.0, Biblioteca FFFF – peste 1500 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, evenimentele de la Caffffe Creativa și, nu în ultimul rând, Premiile Superscrieri. FFFF a fost fondată de agenția Friends Advertising, aceasta fiind și principalul susținător și finanțator al fundației.

9 COMENTARII

   • Oricum mie mi se pare ca participarea presupune multa munca, mult research, poate investigatie, documentare. E foarte interesant proiectul.

    PS: ma cunosti ca-s nebuina 😀 Am descoperit butoanele de next/previous article. Le iubesc

 1. Suuper initiativa! Ma bucura mult astfel de campanii! Mult succes participantilor si sper ca acest lucru sa aiba un impact puternic asupra tuturor! Sper din suflet ca toate femeile care sunt supuse acestor tratamente ingrozitoare sa aiba sustinerea necesara pentru a scapa din iadul in care se afla,pentru ca sunt absolut sigura ca sunt mii care nu au curajul sa se arate si sa vorbeasca despre ceea ce li se intampla.:(

  • Din păcate multe femei cred că este întrucâtva normal și nu pot accepta ideea că sunt victime de fapt. E de muncă în privința asta, dar aș începe cu agresorii, în primul rând.

 2. Felicitari pentru initiativa! Si ma bucur sa aflu ca se organizeaza tot mai multe proiecte care atrag atentia asupra acestui subiect dureros, pentru ca numai asa vom reusi sa schimbam cu adevarat ceva in aceasta privinta.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.