Flori de Ie – povestea tradițiilor românești

0
3054

Flori de Ie este un proiect frumos care promovează valorile și tradițiile românești. Cristina Chiriac, cea care a pus bazele proiectului, a înțeles că români de pretutindeni se identifică prin portul tradițional și că România poate fi promovată și altfel – pozitiv, curat, frumos.

Prin intermediul proiectului Flori de Ie sunt recondiționate ii vechi și foarte vechi, care primesc o viață nouă și un nou proprietar care să ducă povestea mai departe, și sunt create și ii noi, cu ajutorul meșterilor populari. Oameni de la sate, pentru care tradiția încă este vie în mentalul colectiv, crează piese noi pentru a fi purtate de către cei care iubesc portul tradițional românesc.

Cu ajutorul Flori de Ie nu doar că tradiția merge mai departe, tinerii sunt apropiați de origini prin cusături și flori cu însemnătate, dar și cei străini de tradiția noastră ajung să o cunoască și să se îndrăgostească iremediabil de ea.

IA – ambasadorul meu şi al românilor de pretutindeni va fi din nou în centrul atenţiei în luna septembrie, în cadrul proiectului România Centenară un proiect iniţiat de Flori de IE şi Alexandru Zainea în parteneriat cu Departamentul Centenar alături de Laura Cosoi , Doru Cadar, Brânduşa Bordeianu şi Adonis Enache. Proiectul va debuta la începutul lunii Septembrie la Bucureşti, iar în perioada 16-17 Septembrie va ajunge la Londra şi va continua cu marile oraşe ale lumii. Viena, Madrid, Barcelona , Paris, Berlin, New York şi Beijing sunt doar câteva locaţii. Proiectul România Centenară va cuprinde o expoziţie a costumelor populare centenare din colecţia Flori de IE, dublată de o expoziţie de artă fotografică, prin care artistul Alexandru Zainea Emanuel da viaţă şi imortalizează aceleaşi costume populare purtate cu graţie şi trăire intensă de către actriţa Laura Cosoi”, a declarat Cristina Chiriac – fondator Flori de IE şi organizator proiect România Centenară.

Pentru o ședință foto inedită, la Gura Portiței au poposit o ie tradițională din zona Muscel, veche de peste 120 de ani, cusută cu fir metalic auriu și argintiu și mătase albă, un costum oltenesc la fel de vechi, având motiv principal un valnic, și un port tradițional din zona Gorjului, vechi și el de peste 100 de ani, cusut cu motive de spirală și încrengături, cu poale, maramă de borangic și un valnic larg.

Ședința foto unică s-a născut din dorința de a fotografia ia la ea acasă, în mijlocul naturii. Casele simple lipovenești cu acoperiș de stuf, înconjurate de mii de flori și păsării de deltă, nisipul fin și soarele ocrotitor, au format paradisul în care Laura Cosoi a fost surprinsă în imaginii îmbrăcând ia.

Este bine să nu ne pierdem de tradiții ci mai degrabă să le îmbrățișăm și să le păstrăm aproape de noi, în inimă. Ne aduc aminte de vremuri mai simple, mai curate, de bunici și străbunici care acum trăiesc prin noi.

Z

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.