De ce este atât de importantă coenzima Q10

0
1326

Dintre toate ingredientele vedetă în cosmetice coenzima Q10 pare să ocupe un rol destul de important. A devenit un fel de formulă magică care asigură eficienţa produselor antirid pe care le avem pe raftul de îngrijire. De ce companiile cosmetice au ales acest ingredient şi ce îl face să fie atât de important în ritualurile noastre de înfrumuseţare?

Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă, altfel cunoscuta ca si ubiquinonă, cu un rol foarte important pentru organismul uman. În fiecare zi, suntem bombardați cu numeroși factori chimici și fizici ce atacă structurile responsabile de menținerea homeostaziei corpului. Cei mai vicioși reprezentanți ai factorilor chimici sunt radicalii liberi. În cazul în care balanța dintre radicali liberi și antioxidanți din organism este dezechilibrată în favoarea primilor, pot să apară diverse manifestări, printre care și temutul cancer.

Coenzima Q10 reprezintă unul dintre cei mai importanți antioxidanți, un catalizator implicat în numeroase reacții chimice, printre care și cele de producere a energiei (ATP)prin intermediul mitocondriilor. 95% din energia utilizată de sistemele noastre e obținută prin această cale.

Într-un mod simplificat, putem spune că rolul major al coenzimei Q10 este în reacțiile metabolice. Se cunoaște că metabolismul reprezintă totalitatea reacțiilor de anabolism și catabolism. La copii, adolescenți și adulți tineri, predomina reacțiile de anabolism (asamblarea proteinelor necesare pentru creștere și regenerare tisulară, dezvoltare organică și înlocuirea structurilor susceptibile la distrucţie). Cu cât înaintăm în vârstă, balanța va fi înclinată către un metabolism predominant catabolic, astfel încât organismul va avea reacții mai întârziate în legătură cu apărarea și repararea, fiind mai predispus la infecții și îmbolnăviri.

Aici intervine întrebarea: care e legătura directă a coenzimei Q10 în metabolism?
Cu cât scade cantitatea de coenzima Q10, cu atât va fi organismul mai puțin apărat în fața agresanţilor din mediul extern, rezultând astfel un răspuns anabolic deficitar. De asemenea, s-a constatat că odată cu înaintarea în vârstă, apar scăderi în producerea acestei substanțe, rezultând , printre alte efecte, și producerea ridurilor.

Lumina ultravioletă(UVA, UVB) este un agresor direct asupra elasticității tegumentare, prin stres oxidativ. In cursul unei zile obișnuite, aceste radiații ultraviolete atacă celulele țesutului din componența pielii, cu efecte vizibile pe termen lung. Având în vedere că coenzima Q10 este o substantă liposolubila, dizolvabilitatea ei este rapidă la aplicare topică. Numeroase studii în domeniul dermatologic au demonstrat că este mult mai eficient să aplicăm acest compus prin intermediul unui cărăuș, altfel cunoscut sub denumirea de proteină carrier. Mecanismul este foarte ușor de înțeles: în loc să se absoarbă mult prea rapid, cu rezultate mai puțin favorabile, acest cărăuș facilitează absorbția lentă, în pași siguri. Rezultatele sunt promițătoare, fibroblastele( celulele țesutului conjunctiv, sub-epidermic) fiind protejate de radicalii liberi, păstrandu-și morfologia celulară și nucleul intact.

Nivea Q10 Plus - revolutia perlelor

Pentru combaterea apariției premature a ridurilor vine în ajutor Nivea, cu gama de produse anti-rid ce conțin coenzima Q10. S-au realizat numeroase studii în legătură cu importanța acestui compus în timpul proceselor de îngrijire zilnică a tenului, în cadrul Institutului de cercetare Beiersdorf. Astfel au luat naștere produsele dedicate combaterii apariției premature a ridurilor de la Nivea:
– Crema de zi Q10 Plus, ce previne apariția semnelor îmbătrânirii, lăsând pielea fermă și catifelată
– Crema de noapte Q10 plus, ce ajută tenul în procesele de regenerare tisulară

Utilizarea regulată a celor două creme promite efecte vizibile în doar 4 săptămâni: apariția unui ten mai catifelat, pregătit pentru lupta împotriva ridurilor. În plus, ne recomandă urmarea a trei pași:
1. Consum de alimente bogate în coenzima Q10, pentru a încetini ritmul de îmbătrânire al pielii.
2. Demachiere obligatorie înainte de culcare, pentru înlăturarea impurităților. Aceste impurități pot bloca porii, apărând efecte nedorite în ziua următoare.
3. Asigurarea a cel puțin 7 ore de somn, pentru că o dimineață cu tenul catifelat începe cu noaptea de dinainte.

alimente-cu-coenzima-q10

Lipsa coenzimei Q10 din organism poate duce la condiții degenerative cronice și cauza probleme inimii, mușchilor și sistemului imunitar. Inclusiv dinții pot fi afectați, pentru că se instalează boala parodondală. Un aport de coenzima Q10 în dietă devine astfel chiar benefic. Pe lângă carnea de vită, coenzima Q10 se regăsește în organele animalelor. O putem lua însă și din legume, nuci și semințe sau din carnea de pește (macrou, ton și sardine).

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.