Un raft cosmetic european cruelty-free

10
2236

Cred că astăzi este cea mai bună zi în care lucrurile privind testarea pe animale ar trebui clarificată. Din start, să ne înțelegem, vorbim de Uniunea Europeană și apoi despre produsele cosmetice care ajung pe rafturile magazinelor din România.

S-a tot vorbit despre interzicerea testării pe animale în ultima perioadă și din ce am observat, majoritatea cred că este o măsură de azi, 11 martie 2013. Ei bine, nu! Vorbim de un proces îndelungat, care a început în 2004, prin Directiva 2003/15/EC, care a introdus noi reglementări cu privire la testarea pe animale în Directiva privind cosmeticele 76/768/EEC. Încă din 2004 testarea pe animale a produselor cosmetice este interzisă în Uniunea Europeană. Din 2009 a intrat în vigoare și interzicerea testării ingredientelor. Încă din martie 2009 s-a interzis introducerea de produse cosmetice cu ingrediente testate pe animale în Europa. Au obținut o amânare până astăzi acele produse ce conțineau ingrediente ale căror riscuri pentru sănătatea umană puteau fi mari. S-au investit bani (mulți, foarte mulți) în căutarea de alternative la testarea pe animale. Și în mare parte s-au găsit.

Hai să recapitulăm 🙂 Din 2004 produsele finite găsite pe rafturile magazinelor europene nu sunt testate pe animale. Din 2009 nu mai sunt pe rafturi nici produse ale căror ingrediente sunt testate pe animale (cu excepțiile menționate mai sus). Din 2013, de astăzi, spre orice produs cosmetic ați întinde mâna pe raft, în țările UE, puteți fi sigure că nu a fost testate pe animale (nici finit, nici ca ingrediente).  După cum vedeți, a fost un proces de lungă durată (vorbim de 9 ani!).

Dacă faceți parte dintre cei sceptici, aruncați o privire aici. Acum foarte puțin timp UE a amendat Microsoft cu o sumă sănătoasă pentru că nu le-a oferit utilizatorilor săi  o opțiune, deși promisese că o va face. Poate vi se pare că statul român este mai permisiv, dar vorbim de legi europene aici. Și UE nu iartă! Consider că niciun brand, mare sau mic, nu va risca să scoată pe piață produse care să nu se supună noii directive. Repercursiunile ar fi extrem de grave, nu grave.

The Body Shop și Cruelty Free International vă îndeamnă să semnați și petiția lor pentru stoparea testării produselor cosmetice pe animale la nivel global. Faptul că de astăzi nu se vor mai găsi pe rafturile europene cosmetice testate pe animale este o victorie pe care brandul o așteaptă de mai bine de 20 de ani.

Și pentru că știu că înverșunarea cea mai mare se îndreaptă împotriva grupului L’Oreal, aflați că de mai mulți ani deja (din 1989), L’Oreal nu a mai efectuat nicio testare pe animale în Europa și nu a mai vândut în Europa niciun produs finit testat pe animale. Începand cu data de 11 martie 2013 atât L’Oreal cât și orice altă companie cosmetică nu va mai vinde în Europa vreun produs finit ce conține ingrediente testate pe animale (dupa această dată). Plus o pagină unde puteți afla mai multe.

Dacă vă întrebați cum se testează acum produsele cosmetice, ei bine, există EpiSkin, dar a fost nevoie de ani buni de cercetare și investiții pentru a se ajunge aici. Știu că în general îmi închei articolele cu o întrebare, dar pentru că nu sunt o persoană radicală și pentru că nu-mi plac polemicile, o să vă invit să vă informați și voi, în continuare, cu privire la ceea ce am scris astăzi.

Și încă o sugestie: când mai dați peste poze cu animale aparent în laboratoare de test, căutați sursa pozei. Google vă permite să căutați și poze, nu numai cuvinte 🙂

10 COMENTARII

 1. Eu nu inteleg un lucru: pe toate site-urile pe care am cautat spuneau de Garnier,L’Oreal sau alte firme testeazape animale, nu am gasit nimic in legatuta cu anul 2009; eu in continuare nu voi folosi produsele celor de la L’Oreal pentru simplu fapt ca au testat pe animale fara mila dar vreau sa stiu totusi ce si cum :).multumim pentru articol :*

  • Mara, L’Oreal este un grup mare și cu o istorie mare în spate, care este normal să fie în atenția publicului 🙂 În afară de ei ai auzit de vreun alt brand care să fie …hai să zicem „atacat” prin campanii de denigrare? Pe site-ul L’Oreal se menționează că au încetat testarea produselor finite încă din 1989, adică cu mult înainte de directiva europeană. Și înainte să judeci brandul, încearcă să te interesezi și de legislația din anumite perioade și/sau state. Sunt sigură că dacă voi căuta suficient, aș afla că și România a avut la un moment dat o lege care cerea ca produsele cosmetice să fie testate pe animale, acum hăt timp. Guvernul chinez, de exemplu, își rezervă dreptul de a testa orice produs cosmetic intră pe piața locală. Nu înseamnă că o face de fiecare dată, dar are dreptul ăsta. Și nici nu e obligat să notifice brandul respectiv, din ce știu eu. Așa înțelege statul chinez datoria de a-și apără cetățenii. Sunt teste de laborator care nu acoperă posibile reacții alergice.
   Cred că sunt mai multe articole pe internet despre cât de „mare și rău” e L’Oreal, nedocumentate, decât ce eforturi a depus să minimalizeze impactul pe care activitatea grupului o are, de exemplu, asupra mediului. Sau faptul că au participat activ la înființarea laboratorului din Franța, care este furnizor de EpiSkin 🙂 Se fac eforturi să fie eliminată complet, de oriunde testarea pe animale, dar trebuie să existe alte teste ca produsele să fie declarate sigure.
   Pozele care au circulat pe mailuri și net cu iepuri în laboratoare, declarate ca fiind din așa-zisele laboratoare L’Oreal, eu le-am găsit cu alte explicații. Dar nu vreau să influențez pe nimeni, de-asta v-am invitat la cercetare. Pe Google poți căuta poze, direct. Și dacă mergi suficient pe axa timpului, poți vedea unde a apărut prima dată 🙂

 2. Foarte interesant subiectul…n-am vazut nimic la TV pe tema asta. Poate ca stau eu intr-o bula insa in afara de tine nu tare am auzit stirea asta. Felicitari!

  • Eu nu mă mai uit la TV de foaaarte multă vreme, chiar nu știu dacă a adoptat vreo televiziune subiectul ăsta. Dar e destul de important, zic eu 🙂

 3. Eu cred ca toata lumea se bucura de aspect, tehnologia si viata au evoluat, sa lasam micutele animale in pace. Oricum, cand ma gandesc cate cosmetice am folosit in trecut si cate animalute au suferit (poate) pentru ele…mi se face pielea cumva. Nu stiu exact cine testa, cine nu testa etc. Dar da, poate ca ar trebui sa fim mai atenti, noi consumatorii, la lupta acerba intre giganti. Sunt lucruri pe care poate nu le stim, este usor sa picam in plasa unor imagini si a catorva randuri scrise „atent”care sensibilizeaza consumatorul. Nu ma refer doar la cosmetice, au existat astfel de campanii si prin alt segment- ultimul articol citit de mine, poate cel la iaurt.

  • Sunt multe lucruri pe care în general nu le știm sau….nu vrem să le știm. Ne-am învățat să luăm lucrurile așa cum sunt, deși văd că începem să fim mai atenți în jurul nostru. Eu mă gândeam aseară câte ingrediente clasice, folosite permanent în cosmetice, au fost, la un moment dat, în trecut, testate pe animale. Oare vreau să aflu?

 4. Las aici pentru cine mai vede articolul asta: L’oreal si alte grupuri testeaza pe animele o parte din gama lor (de ex l’oreal testeza toata gama l’oreal, dar nu si gama urban decay care tot a lor este), dar totusi nu incalca legea. Cum? Simplu, vand in China si Brazilia unde testarea pe animale e obligatorie, si e facuta de stat. SI ca sa beneficieze si ei putin primesc si rezultatele testelor.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.