Trends of Tomorrow – be SMART

4
1277

Voi vă opriți vreodată să vă gândiți cum era viața acum 5 ani? Dar acum 10 ani? Dacă spun 15 mă duc prea departe?

În clasa a 5-a lucram în atelierele de informatică (inițiate de profesoara noastră de matematică de drag, pe timpul și cheltuiala ei) pe niște HC-uri la care adolescenții din ziua de azi s-ar uita ca la Sfintele Moaște. Dinozauri, ce să mai! În liceu, mi-aduc aminte că PC-ul ocupa jumătate din spațiul de pe biroul meu. Când tata mi-a adus primul meu laptop m-am considerat cea mai cool liceeană. Evoluția asta – râșniță -> laptop s-a petrecut în vreo 4 ani. 

Acum, când știu câtă tehnologie mă înconjoară zi de zi și mai ales câtă tehnologie e în geanta mea, aproape că m-apucă râsul gândindu-mă la ce consideram Hi-Tech „pe vremea mea”. Nu cred că mai există adolescent care să nu intre în contact cu tehnologia. Abilitățile de manevrare ale unui PC sunt de la sine înțelese în societatea noastră, nu mai e nevoie să ai un certificat care să le ateste. Pur și simplu știi.

Cu mic, cu mare, folosim tehnologia să ne facem viața mai ușoară și să ne distrăm, dar cel mai des o folosim în muncă. Mama știu sigur că nu prea înțelege exact ce înseamnă online și tata, deși a făcut tot posibilul să fie în pas cu tehnologia, se recunoaște depășit de situație de multe ori. În ziua de azi nu ai cum să mergi la un interviu și să nu știi să folosești în interesul tău tehnologia. E un must, e un trend al viitorului.

Mă bucur să vă anunț a 4-a ediție Trends of Tomorrow, o inițiativă Samsung de promovare a aptitudinilor digitale adresată tinerilor de clasa a X-a și a XI-a. În perioada 16 octombrie – 5 noiembrie în liceele de prestigiu din 4 orașe: Târgu Jiu, Pitești, Alba Iulia și Focșani se vor desfășura ore SMART.

Nu mai e ca pe vremea părinților noștri și o facultate nu îți asigură viitorul loc de muncă. Însă poți începe de cât mai devreme să te pregătești pentru job-ul mult visat și să-l prinzi din prima. În cadrul Orelor SMART tinerii vor avea ocazia să vadă cum noile tehnologii își pun amprenta asupra evoluției profesiilor, vor primi sfaturi pentru orientarea profesională și vor afla cum pot dobândi aptitudinile necesare angajării. Când a trebuit să-mi completez prima dată un CV nu știam de unde să-l încep, însă tinerii ce vor participa la orele dedicate vor primi consultanță în domeniul resurselor umane de la  specialistului eJobs, Aurora Mateiuc și vor afla cum se clădește un CV pentru a atrage atenția potențialului angajator.

Mai exact, degeaba deții tehnologia dacă nu știi să o folosești eficient. Notebook-ul, tableta și telefonul sunt unelte prețioase pentru cei care știu cum să le îmblânzească.

De ce susțin inițiativa asta? Pentru că timp de 19 ani am trăit în Pitești. M-am format ca persoană într-un orășel mic, care nu mi-a oferit foarte multe activități în afara orelor de școală. În facultate mi-am dat seama cât de avantajați au fost colegii mei ce veneau din orașe cu centre universitare mari și ce oportunități li se deschiseseră încă din timpul liceului, pentru că avuseseră acces la mai multă informație. Tehnologia avansată permite acum oricui să se dezvolte multilateral și să-și descopere din timp talentele, dar mai ales să-și dezvolte aptitudinile.

Chiar dacă nu sunteți elevi ai liceelor ce vor fi vizitate de echipa Samsung, puteți obține informații și prin intermediul paginii oficiale de Facebook Samsung Trends of Tomorrow, unde veți găsi și aplicația ce vă ajută să vă realizați corect și creativ CV-ul. 

Debutul caravanei a fost ieri, în Târgu Jiu și se desfășoară în 5 licee: Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Colegiul Național Spiru Haret și Liceul Gheorghe Magheru. Elevii din aceste licee vor avea ocazia de a-și construi, cu ajutorul specialiștilor, o imagine detaliată despre influența tehnologiei asupra carierei lor într-o lume digitală.

Știți ce voi face eu luni, pe 21 octombrie? Voi fi în Pitești, asistând la o oră SMART și de-abia aștept să transmit live, de pe telefon, cum e în mijlocul liceenilor. Pentru că tehnologia face parte din viața mea, din munca mea, din hobby-urile mele și chiar nu-mi mai pot imagina viața fără ea.

Voi câtă tehnologie folosiți la serviciu și cât de mult au contat abilitățile digitale în obținerea job-ului pe care îl aveți?

4 COMENTARII

  1. Cred ca tehnologia e atat de prezenta incat nici n-o mai bagam in seama, we take it for granted. Si daca noi, care am trait si in alte vremuri, nu reusim sa ne mai amintitm alte vremuri atunci liceeni de astazi sigur nu pot sa-si imagineze cum e lumea fara tehnologie. Asta inseamna ca am evoluat si asta nu poate sa fie decat un lucru bun. Frumoasa initiativa.

    • Da, chiar așa e. Sunt multe lucruri pe care le luăm ca atare, nici nu ne mai gândim la ele, pentru că au avansat rapid, fac parte din viața noastră de mici. Dar cu o generație în urmă lucrurile stăteau altfel.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.