The NO project. Despre sclavie în secolul 21

0
1134

Sunt multe realități în societatea contemporată de care uneori pare că nu suntem cu adevărat conștienți. Sunt multe povești triste în spatele ușilor închise, chiar și zâmbetele pot ascunde istorisiri ce-ar da fiori reci pe șira spinării multora dintre noi.

În toată lumea încă mai există sclavie. E un adevăr pe care de multe ori mințile noastre îl asund sub preș, să nu-l poată simți. Dar la fel ca-n povestea cu ușa plină de cuie, găurile rămân. Întotdeaună există urme, cicatrici. Putem să încercăm să le reparăm, dar e mai simplu și mai normal să le facem să nu se mai producă.

Luni am participat la o conferiță de presă care mi-a dat noi motive să nu vreau să rămân tăcută. În facultate am participat la seminarii legate de traficul de persoane și după 10 ani poveștile cu care am luat contact au rămas în mintea mea. Copile de 14 și 16 ani vândute de o rudă. Una dintre ele a fost găsită și se afla într-un centru special, unde era ajutată să se reintegreze în societate. Pentru că o dată ce ajungi în situația de a fi vândută ca o bucată de carne, după ce ți se îngenunchează voința și pierzi orice urmă de încredere în cei din jurul tău ți-e greu să înțelegi că există și oameni care îți vor binele. Ți-e greu să accepți că viața poate fi și frumoasă, fără constrângeri fizice sau psihice. Despre sora ei însă…nu se mai știa nimic de prea multă vreme.

BANCPOST, alături de partenerii săi, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), ADPARE și eLiberare, lansează în România The NO Project powered by Bancpost. Proiectul reprezintă o campanie de sensibilizare a publicului în scopul creșterii nivelului de conștientizare asupra fenomenului traficului de persoane prin film, muzică, artă, dans, sport, activități educative și social media.

Informare și motivare, inspirație pentru tineri să acționeze proactiv împotriva sclaviei moderne, prin talentele pe care le au. Campania se desfășoară la nivel național. 

Sunt total de acord cu domnul Anthony C. Hassiotis, Președinte Executiv & CEO al Bancpost și Director de Țară când spune că „este inacceptabil să NU vorbim despre trafic de persoane și sclavie modernă”.  Este o realitate, România fiind una dintre țările de origine când vine vorba de persoane ce ajung traficate.

Aș vrea să accentuez un lucru. Traficul de persoane nu înseamnă doar prostituție. Vă înșelați amarnic dacă aveți impresia că doar femeile și în speță fetele tinere ajung pe mâna traficanților. Sunt traficați copii și bărbați deopotrivă. Vorbim și de o piață neagră a organelor și de muncă silnică, de cerșetorie și îndemn la furt. Crimă organizată și interese economice.Da, este adevărat că femeile sunt pe undeva cele mai expuse și mai susceptibile în a cădea pradă traficanților.

De menționat că traficanții sunt în general persoane apropiate, cunoștințe în care cei ce le cad victime au încredere. De multe ori chiar și rude. Cum România are încă probleme grave pe zona socială, există o mulțime de persoane ce pot deveni ușor victime ale traficanților. Violența domestică, căutarea unui loc de muncă după o perioadă prea mare de șomaj, dorința de a avea un trai peste limita sărăciei, iată contextele în care persoanele din jurul nostru pot deveni victime.

Da, persoanele din jurul nostru, chiar dacă aveți impresia că vouă nu vi se poate întâmpla. Un job salvator, apărut ca prin minune chiar când orice speranță era pierdută poate fi ocazia perfectă pentru un traficant. Dorința de a „scăpa” dintr-un mediu familial nepotrivit, dorința de a câștiga bani ușor, toate acestea pot fi mici capcane, întinse abil de traficanți. Dacă îi auziți pe prietenii și cunoscuții voștri că a dat norocul peste ei, îndemnați-i să se informeze.

Oricine se poate alătura proiectului. Oricare v-ar fi talentul – pictură, muzică, scriere, sport, absolut oricare, puteți face ceva să transmiteți mesajul mai departe. Să spunem NU împreună.

The NO Project powered by Bancpost a pregătit o serie de manifestări în această toamnă:

  • ART4FREEDOM este un portofoliu de manifestări artistice – desen, pictură, muzică, film, dans, scris sau postări pe blog – desfășurate în cadrul The NO Project powered by Bancpost în perioada septembrie 2013 – martie 2014. Tineri, și nu numai, care doresc să își pună talentul, îndemânarea și pasiunea în sprijinul luptei împotriva traficului de persoane, o pot face aici. Materialele pregătite de către tineri vor fi prezentate publicului prin intermediul canalelor de comunicare ale campaniei (blog, pagina Facebook), prin intermediul blogului Bancpost și vor face parte, de asemenea, dintr-o expoziție itinerantă, organizată în martie 2014, în mari orașe din România (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași).

The NO Project powered by Bancpost începe seria de maifestări artistice ART4FREEDOM la Strada de C’Arte, eveniment organizat de către Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară „Carol I”. La standul dedicat, se organizează în fiecare zi sesiuni de informare despre traficul de persoane, ateliere de desen sau sesiuni de portret realizate de artiști plastici.

  • RUN4FREEDOM reprezintă o serie de evenimente sportive – ștafetă și cros – derulate în parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR) din Capitală în data de 29 septembrie. Angajații Bancpost, alături de alergători pasionați, vor susține astfel lupta împotriva traficului de persoane. Participanții, suporterii, desenul, muzica, dansul, sportul, toate acestea exprimă spritul RUN4FREEDOM. Mai multe detalii și condițiile de înscriere sunt disponibile aici.

The NO Project este un proiect internațional independent, în care sunt implicați profesori, jurnaliști, muzicieni, actori, oameni de afaceri și bancheri, oameni de toate vârstele și provenind din toate mediile culturale, oameni care lucrează împreună pentru a transmite un mesaj și un îndemn referitor la lupta împotriva traficului de persoane.

După conferință, care a avut loc luni, am avut imboldul de a-mi suna toate cunoștințele care știu că-și doresc să plece din țară, să le îndrum să deschidă bine ochii. M-au înfiorat cifrele, deși le bănuiam. Mi-a fost incredibil de greu să scriu pentru că pe fondul oboselii devin extrem de emotivă.

Viața nu e dreaptă de cele mai multe ori, dar oamenii pot fi. Și nimeni nu are dreptul să-mi pună o etichetă, în niciun caz una cu un preț pe ea. Spuneți și voi NU sclaviei, vorbiți cu prietenii voștri desprea subiect. Nu îngropați realitatea sub preș.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.