Trends of Tomorrow – rezultatele orelor SMART

12
2283

Mai țineți minte ce v-am povestit despre Ora Smart? Am fost la Pitești să asist la o astfel de oră, să iau pulsul generațiilor tinere, cum se zice.

Caravana Samsung Trends of Tomorrow a trecut în octombrie și noiembrie în 4 orașe din România – Târgu Jiu, Pitești, Alba Iulia și Focșani . Și după încheiere, vă pot spune că 2700 de liceeni au descoperit cât de importante sunt calculatoarele în carierele lor viitoare, iar peste 90% au declarat că vor să-și îmbunățească abilitățile digitale.

Samsung, inițiatorul acestui proiect, a realizat și un studiu în perioada 16 octombrie-5 noiembrie 2013, pe un eșantion de 1911 respondenți, cu vârste între 16 și 19 ani, în cele 20 de licee prin care caravana Trends of Tomorrow a poposit.

Studiul a arătat că tinerii petrec în medie 3-4 ore pe zi pe internet, iar activitățile pe care le desfășoară au scop recreativ. Desigur că rețelele sociale sunt cele mai accesate (92% au declarat că le folosesc), însă 84% ascultă și muzică, iar 66% urmăresc filme sau alte emisiuni.

Însă o parte dintre ei, cam o treime, caută și informații despre cariera lor viitoare pe internet. Deși timpul petrecut pe săptămână cu astfel de căutări este mic, cam 1,6 ore, este un început, iar scopul caravanei educaționale a fost să îi determine pe tineri să petreacă mai mult timp folosind internetul în scop profesional. Iar asta pentru că oricum 70% dintre ei dețin un smartphone, 19% o tabletă, iar 60% utilizează un laptop sau o cameră foto, deci au tehnologia la degetul mic.

Mie ce mi-a plăcut cel mai mult a fost prezența specialistului în resurse umane, care le-a arătat tinerilor și tendințele de pe piața muncii. CV-urile clasice sunt întrucâtva depășite, se cere creativitate în absolut orice domeniu, iar tehnologia îi ajută să obțină informații rapid și de cele mai multe ori gratuit.

Ce mă bucură enorm este că la întrebarea despre ce materii ar dori să fie incluse în programa școlară cei mai mulți au optat pentru dezvolarea de aplicații (47%), dar și pentru limbi străine moderne – norvegiană, suedeză, olandeză (44%). Iar 30% dintre ei își doresc să afle ce presupune să devii manager de proiect.

La finalul orelor Smart, 85% dintre participanți au spus că au înțeles cât de importante sunt cunoștințele de utilizare a calculatorului în găsirea unui loc de muncă și mai mult de 60% au spus că au descoperit modalități noi de a găsi un job, respectiv au aflat lucruri noi despre tendințele de pe piața muncii.

Îmi place curiozitatea pe care liceeni au manifestat-o după ce au asistat la o Oră Smart. Campania educațională Trends of Tomorrow, ce are ca scop orientarea și dezvoltarea profesională a tinerilor din clasele terminale de liceu, a început încă din 2011, iar în 2013 a ajuns în 40 de licee din 9 orașe, oferind informații despre abilitățile digitale la peste 6300 de elevi. Campania s-a desfășurat în două etape, caravana fiind prezentă în principalele licee din Craiova, Constanța, Ploiești, Sibiu și Galați (în prima etapă) și Târgu-Jiu, Pitești, Focșani și Alba-Iulia (în cea de-a doua etapă).

Dacă vreți să urmăriți trendurile viitorului, păstrați pe-aproape pagina de Facebook Samsung Trends of Tomorrow. Poate că s-a încheiat caravana pentru 2013, însă sunt convinsă că vor fi și alte proiecte frumoase în viitor.

12 COMENTARII

  1. Doar 3-4 ore petrec tinerii pe internet, zilnic? Mi se pare putin, ma asteptam la mai mult de atat. Cred totusi ca cifra reala e putin mai mare.

    • E o medie făcută din ceea ce au declarat ei 🙂 Poate unii stau mai mult decât alții, poate unii nu au efectiv acces la internet acasă. Se mai întâmplă, dar și eu cred că au declarat cam puține ore, mai ales băieții :))

      • In timpul liber, in weekend-uri mai ales,cand nu am de invatat, de cand ma trezesc si pana seara stau pe net :)) deci cred ca cifra reala e muult mai mare :))

  2. cand ma gandesc ce era „la moda” cand eram eu in liceu si cand vad cum arata generatiile in prezent,de ce tehnologie au parte,remarc cat de repede se schimba lucrurile;n-as sti sa dau verdicte ca e mai bine sau nu,consider doar ca trebuie tinut un echilibru intre tot ce e nou in domeniu si ii ajuta pe elevi (si sa se faca uz de ea doar atat cat e nevoie) si sa nu uite de carti:))

  3. Mi se pare o iniţiativă chiar bună. În felul acesta, adolescenţii îşi dezvoltă cunoştinţele despre online într-un mod benefic pentru viitorul lor. Aşa ajung să facă paşi mai puţin timizi în cariera lor. 🙂

  4. Interesanta si educativa initiativa celor de la Samsung! Nu am avut cunostinta despre aceasta campanie. Sunt convinsa ca va da roade in randul liceenilor, mai ales ca majoritatea lor sunt atrasi de tot ceea ce are legatura cu internetul!

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.