Repetă după mine – eu vara consum gelato!

9
1536

Prima dată când am degustat gelato a fost acum mulți-mulți ani, pe insula Capri. Și de fiecare dată când ajung într-o gelaterie caut printre arome pe aceea care m-a cucerit atunci – fior di latte.

Ador laptele și lactatele. Dacă aș deveni brusc intolerantă la lactoză, viața mea ar deveni tristă, pentru că laptele de soia, orez sau migdale sunt niște variante mediocre din punctul meu de vedere. Știu, știu, sunt mulți care le consumă, sunt mulți cărora le plac, dar eu nu-mi pot imagina viața mea fără lapte.

De Gelato Mio am auzit prima dată la #DumaParty. M-a cucerit varianta de fistic și de-abia am așteptat să ajung în Centrul Vechi, direct la sursă, să mai încerc și alte variante de gust. La nici o săptămână, mă înființam la una dintre măsuțele rotunde cu fetele și degustam o combinație de ciocolată cu zmeură și…fistic. V-am spus că m-a cucerit din prima. Ciocolata cu gust intens de ciocolată, zmeura absolut delicioasă, cu gust intens de zmeură, de parcă fructele erau tocmai atunci zdrobite.

Când am fost invitată împreună cu Aleka să văd și ce se întâmplă în spatele cuvelor de gelato, aproape am sărit în sus de bucurie. How it’s made, gelato way! Am stat de vorbă cu Jurgen, unul dintre proprietarii gelateriei, am aflat mai multe despre ce-și doresc, despre ingredientele pe care le folosesc și de ce le-au ales. A fost nevoie de muncă asiduă de cercetare și așa au ajuns să aleagă baza de gelato produsă de firma care asigură ingredientele pentru Campionatul Internațional de Gelato. Da, există un așa campionat!

Baza pentru gelato este adusă din Italia și este una fără emulgatori. La Gelato Mio se adaugă lapte și smântână de la Sfințești, zahăr de struguri și tot felul de alte ingrediente locale, pentru diverse gusturi. Spun gusturi, nu arome, pentru că din punctul meu de vedere, sunt două lucruri complet diferite, iar gelato făcut la noi are gust, nu numai aromă. Fructele sunt proaspete, de la piață, alese pe sprânceană.

Înainte să vă dau câteva detalii tehnice, aș vrea să vă spun de ce gelato și nu înghețată. Pentru că sunt două lucruri diferite și după ce le-ați încercat pe amândouă o să vedeți diferența. Gelato este ca o cremă fină, rece și mult mai savuroasă. Poate o să vi se pară că e doar o altă denumire pentre același lucru, dar vă provoc să încercați, înainte de a spune asta.

La Gelato Mio totul se măsoară și fiecare ingredient este atent cântărit când este adăugat în mix. Ionuț a fost gelataio care ne-a arătat pas cu pas cum se face gelato în bucătăria Gelato Mio. Cum am ales să facă fior di latte, nu puteau lipsi laptele și smântâna. Apoi baza de gelato și zahărul din struguri. Totul se amestecă bine într-un blender special, înainte de a merge în aparatul care creează minunea răcoroasă. Amestecul este dublu-pasteurizat. La cald, atingând 81 de grade Celsius, apoi la rece, până la -9 grade Celsius. Compoziția este amestecată în continuu, și la încălzire și la răcire, iar întregul proces durează aproximativ jumătate de oră.

Gelato este apoi scos și se adaugă alte ingrediente. Noi am optat pentru miere, iar Anca ne-a adus nuci din producția casei Duma. Din păcate aparatul meu foto a decis să e cazul să ia o pauză și nu vă pot arăta rezultatul final. Dar vă spun că a fost de-a dreptul delicios, cu un gust intens de lapte.

Ce ar trebui să mai știți despre Gelato Mio este că deși termenul de expirare pentru fiecare tranșă de gelato este de 7-10 zile, nicio cuvă nu stă mai mult de 3 zile la vânzare. Așadar, gelato proaspăt zi de zi. Prețurile mi se par foarte bune -3 cupe costă doar 10 lei, iar în magazin puteți savura și cocktailuri cu gelato și tot felul de băuturi inedite. Eu am încercat Karribean Kola – da, cei doi de K m-au convins să o încerc – cu un gust interesant de cocos.

Mi-a plăcut mult faptul că l-am văzut pe Jurgen pe-nserat, când mesele erau deja toate ocupate, salutând și stând de vorbă cu aproape toți clienții. La Gelato Mio se înfiripă prietenii și tipul ăsta de afacere, cu multă implicare, nu poate decât să mă încânte. Ba chiar mai mult, cei interesați cu adevărat pot vedea cum se face înghețata, pot aduce propriile ingrediente și încerca propriile rețete. Eu deja am spus că vreau să încerc o combinație cu aromă de lavandă. Am început deja să mă documentez, la fel ca Ionuț, cel care ne-a făcut demonstrația. Ionuț se vedea că este pasionat de ingrediente și tot timpul caută rețete noi. Gelato popcorn cum sună? Dar gelato cu gust de vin și scorțișoară?

Gelato Mio a devenit pentru mine destinație în Centrul Vechi și în seara asta ies cu soțul meu la ce altceva? La un gelato, desigur!

9 COMENTARII

    • Acum am văzut, Venchi :)) De-abia mă întorsesem din centru și nu citisem bine. Am tot auzit de Venchi, încă nu am ajuns, dar merge pe listuța de locuri de vizitat 🙂

  1. E foarte misto! Merita sa mergi odata. E putin mai jos de Piata Victoriei. O sa scriu si eu ceva despre el (cu poze inclusiv) pe Placeri permise (alt blog al meu). 🙂 Spor la… experiente gustative noi!

  2. Gelato Mio este si pe lista mea de locuri preferate. Intr-adevar cea de fistic este delicioasa, de fapt toate sunt bune. „Zaharul din struguri” cred ca suna insa mai firesc „fructoza”(eventual „din struguri”).

    • 🙂 Asta mi s-a spus că este, zahar din struguri 🙂 Nu știu ce ce fructoza îmi sună mie la fel ca glucoza și nu prea iubeam glucoza în copilărie 🙂

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.