Lumea are nevoie de eroi, lumea are nevoie de femei

1
1116

Am pășit ieri pentru prima dată în noul sediu al Bibliotecii Naționale, cu ocazia ceremonei de premiere UNESCO-L’Oreal „Pentru Femeile din Știință”. Am fost foarte curioasă să aflu ce lucrări ale femeilor cercetătoare din România au fost premiate.

Aș putea să vă spun mai multe despre juriu, despre instituțiile și companiile implicate în acest proiect, dar aș vrea mai degrabă să vă spun de ce le admir pe femeile premiate. De ce le consider eroine.

Femeile duc de ceva vreme o luptă continuă ca eforturile lor să fie recunoscute și apreciate, în toate domeniile. Societatea le cere mai mult decât bărbaților. Societatea le cere să fie femei, dar ele vor să fie mai mult. Sparg bariere, își înving limitele, au ambiția ca existența lor să ajute generații întregi. Femeile acestea sunt adevăratele eroine, pentru că își dedică viața îmbunătățirii vieții tuturor. Cercetarea lor ajută mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de oameni, din întreaga lume.

Și dorința de a ajuta cât mai mulți oameni, permiteți-mi să cred că derivă tocmai din faptul că sunt femei. Femeile acestea sunt mamele tuturor copiilor salvați de descoperirile lor. Femeile acestea, prin descoperirile lor, îmbunătățesc calitatea vieții.

Femeile premiate ieri sunt Alina Elena Nicolescu, cu lucrarea  care a evidențiat markerii de metabolism detectaţi prin spectroscopie RMN.

Și Simona Gurzu, proiectul ei având ca temă determinări de biologie moleculară în cazuri cu cancer colorectal şi gastric, ca prim pas al modernizării diagnosticului oncopatologic şi al promovării oncoterapiei individualizate în România.

Partenerii programului for Women in Science în România sunt Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Academia Română, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică și L’Oreal.

L’Oreal susține de 14 ani femeile din știință în întreaga lume, iar aceasta este al 4-lea an în care și în România premierea are loc. La nivel naţional, programul „For Women in Science” se desfăşoară în 106 de ţări şi a permis, până în prezent, unui număr de peste 1300 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.

România încă are multe de oferit lumii, iar femeile sale mă fac mândră că sunt româncă. Femeile de mai sus sunt modele de urmat, femeile de mai sus sunt eroinele de mâine.

1 COMENTARIU

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.