Fashion shows – moral sau amoral?

2
1087

Am ajuns anul acesta la câteva prezentări de modă și încă încerc să-mi dau seama ce-mi place și ce nu în cadrul evenimentelor de genul asta. În mare, puține încep la timp, dar nu despre asta vreau să vă povestesc astăzi.

Ultima prezentare la care am fost invitată a fost Visions by Dorin Negrău. Locația – o clădire încă în construcție de pe Lipscani, ar fi trebuit deja să-mi dea un indiciu că va fi ceva diferit, dar cred că nimic nu m-a pregătit pentru ce a urmat.

Colecția lui Dorin Negrău a fost inspirată din portul boieresc, stilul brâncovenesc, cu accente din portul tradițional românesc. Aș purta fără să ezit un moment multe dintre piesele prezentate pe catwalk, pentru că sunt extrem de feminine și contemporane.

Machiajul și coafura s-au îmbinat perfect. Spectaculos şi cu accente glam, machiajul a combinat culorile verii cu tonurile transparente sau nude. Makeup artiştii Beauty Make-Up Artistry au dat luminozitate ochilor îmbinând nuanţele de turcoaz şi roz cu cristalele aplicate albastre şi albe. Ochii au fost evidenţiaţi şi prin conturarea cu un eye liner albastru închis, lucios, iar pentru buze s-au folosit nunaţe nude.

Câteva poze demonstrative mai jos.

Surprizele au fost însă altele. Prezentarea în sine și modul în care a fost pusă în scenă, a dorit să transmită un mesaj. Pe la mijlocul prezentarii, defilarea a fost întreruptă de apariția lui Ani Crețu, pe o motocicletă, însoțită de bikeri îmbrăcați în piele, arătând destul de intimidant 🙂 O apariție glam, spectaculoasă, de „bad girl gone wild”

Iar finalul a venit cu o altă surpriză, pentru că mireasa colecției a fost un … bărbat.

O inversare de roluri care a vrut să transmită un mesaj, cel al luptei împotriva violenței domestice. În 90% din cazuri, când vorbim de violență domestică, avem o femeie victimă și un bărbat autoritar. Dorin Negrău a arătat cealaltă față a problemei – femeia autoritară și bărbatul victimă.

Eu am fost învățată în liceu că arta este amorală. Se ridică undeva deasupra mesajelor morale și fiecare își extrage propriile învățături. Din punctul meu de vedere, prezentările de modă fac parte din artă, îmbinând mai multe elemente. Nu pot spune că nu mi-a plăcut prezentarea, ba din contră. A fost cea mai inedită prezentare la care am luat parte până acum. Delicatețea hainelor și a machiajului a creat un contrast pe care greu ți-l scoți din minte, când înțelegi mesajul. Nu mai există de ceva vreme sex slab și sex puternic, suntem cu toții egali, femeile au câștigat lupta egalității. Dar nu cumva o continuă când nu mai este cazul?

Ce m-a frapat este că urmărind câteva emisiuni de știri care au preluat evenimentul, s-a transmis doar ideea că …mireasa a fost un bărbat! Șoc și groază și ce fac designerii ca să cucerească atenția publicului! Mesajul transmis a fost cumva ratat sau trivializat, ceea ce m-a întristat puțin.

Voi ce credeți – este în regulă ca arta să transmită un mesaj? Credeți că este un canal bun de comunicare pentru mesajele morale?

2 COMENTARII

  1. Cred ca arta este prin mesaj amorala. Nu poti sa admiri picturile lui Picaso daca este constrast de anumite idei fixe.
    Mie mi s-a aprut foarte interesanta ideea cu mireasa-barbat. Este ceva neaobisnuit, dar se pliaza cu o societate in care nu mai exista granite intre masculin si feminin.

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.