Ai o aluniță? Mergi să o verifici la Zilele Protecției Solare

2
947

Anul trecut, prin vară, am vorbit destul de mult despre protecția solară. Găsiți articolele aici, aici, aici, și  aici. Soarele face plantele să crească, ne oferă căldura necesară supraviețuirii, dar ne poate și omorî, încetul cu încetul, dacă nu știm să ne protejăm împotriva efectelor nocive.

Cu alunițele nu este de glumit. Orice așa zis „semn de frumusețe” se poate transforma peste noapte într-un coșmar și mai bine previi decât să tratezi.

Centrul Medical Bioderm împreună cu Laboratoarele La Roche-Posay organizează între 21-25 mai 2012 Zilele protecției solare. În această perioadă, 17 medici dermatologi din clinicile Bioderm din București (Str. Mihai Eminescu nr 42, Șos. Pipera-Tunari nr. 44, Calea Floreasca nr. 111-113, Vasile Lascăr, nr.42-44) vor efectua gratuit examinări ale aluniţelor suspecte în vederea depistării de cancere cutanate. Totodată, pacienţii vor primi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare şi fotoprotecţie.

Consultaţiile se vor acorda pe bază de programare telefonică la numarul de telefon 031 9101 începând cu data de 17 mai.

Campania Zilele protecției solare se află deja la a doua ediție, în 2011 numărul persoanelor testate depășind 300, cu 2 cazuri de melanom raportate și 30 de alunițe suspecte (nevi displazici). Dintre aceștia 10% au descoperit că au probleme serioase ale pielii.

Ce mi se pare absolut de neconceput este ce am aflat din studiul efectuat cu ajutorul a 200 de dermatologi și pediatrii din România, pe un eșantion de 7700 de adulți și 455 de copii. Aparent 30% dintre români nu au folosit niciodată produse de protecție solară și 31% utilizează produse de protecție împotriva soarelui doar atunci când merg la plajă.

Vă spuneam anul trecut că o arsurile solare suferite la vârste fragede ani dublează șansele de a dezvolta cancer cutanat. Același studiu a arătat că deși adulții nu obișnuiesc să folosească produse cu factor de protecție, își protejează totuși copii. Răsuflu puțin mai ușurată, dar tot nu mi se pare suficient. Copiii ar trebui protejați în proporție de 100%, tot timpul când sunt expuși la soare, iar adulții ar trebui să se gândească și la ei înșiși, dacă vor să-și crească și nepoții.

Cert este că dacă aveți o aluniță care s-a modificat ( formă, culoare), dacă aveți o aluniță care s-a mărit, dacă aveți alunițe care au apărut și le-ați considerat pistrui inițial, dar nu au dispărut iarna trecută, este cazul să treceți pe la medic. Nu vă costă nimic mai mult decât puțin din timpul vostru.

Faceți pasul acesta pentru sănătatea voastră și învățați să folosiți factorul de protecție. Produsele solare sunt aliații voștri. Parcă alunița lui Marilyn Monroe nu mai pare atât de sexy în 2012, nu?

2 COMENTARII

  1. eu sunt hotarata s ama inscriu pentru o analiza a pielii. de cativa ani incoace imi tot apar alunite care sunt rosii..deci neaparat la doctor..:)

  2. Alunitele rosii nu sunt periculoase. Sunt doar aglomerari de vase sanguine care se afla aproape de epiderma 🙂 Ele se mai numesc si Angioame Cherry, daca cautati pe google sigur gasiti multe informatii 🙂 Si nu sunt deloc periculoase in ceea ce priveste cancerul de piele. Daca aveti alunite normale trebuie sa fiti atenti daca va apar altele si mai ales daca acestea au forma neregulata, adica daca duci diametrul presupusei alunite, in mod normal cele doua jumatati ar trebui sa coincida, daca nu, de urgenta la medic!

Comentează și tu! Spune-ți părerea.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.